Een zwangere moeder heeft haar ongeboren kind verloren nadat een arts en een verpleegkundige een abortus uitvoerden, terwijl daar niet om werd gevraagd. De geneeskundigen hadden zich van patiënt vergist. Het duo wordt nu beschuldigd van nalatigheid omdat ze hun professionele plicht niet uitgevoerd hebben. Dat meldt The Korea Herald.

De feiten vonden plaats op 7 augustus, in een ziekenhuis in Seoul, Zuid-Korea. Het slachtoffer – een Vietnamese vrouw – was zes weken zwanger wanneer ze naar het ziekenhuis ging om vitaminesupplementen te verkrijgen voor haar verwachting. In plaats daarvan kreeg de vrouw een verdovende spuit en een abortusoperatie. Noch de arts, noch de verpleegkundige controleerden de identiteit van de patiënt voor de operatie, nochtans een belangrijk voorschrift. De geneeskundigen gingen er zo van uit dat het om een andere patiënt ging.

Abortus nog grotendeels strafbaar in Zuid-Korea

Het slachtoffer ging de volgende dag terug naar het ziekenhuis om een bloeding te melden, waarna ze op haar beurt gemeld kreeg dat een abortus werd uitgevoerd.

De politie heeft hierna zowel de gynaecoloog als de verpleegkundige opgepakt wegens professionele nalatigheid. Mogelijk hangt hen ook nog meer boven het hoofd, want abortus is in de meeste gevallen illegaal in Zuid-Korea.

Vorig jaar zouden naar schatting zo’n 50.000 abortussen zijn uitgevoerd in Zuid-Korea. Het echte aantal is allicht nog hoger gezien dit enkel de geregistreerde voorvallen betreft.

Lees ook:

VK: Vrouw dan toch niet door rechter gedwongen tot abortus