Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) is volgens VRT NWS dé kanshebber om huidig premier Charles Michel op te volgen. Wilmès evenwel is, gelet op haar francofone standpunten, een controversieel figuur. “[Ze] is één van de symbolen van het meest agressieve francofone imperialisme in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het mag dan ook duidelijk zijn dat zulk een figuur totaal ongeschikt en onaanvaardbaar is voor de Vlamingen als eerste minister van dit land”, kinkt het bij Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas.

‘Na de hervormingen de leegloop’, lijkt wel het adagium van de huidige, ontslagnemende, regering-Michel. Met de voordracht van Didier Reynders als Eurocommissaris eind augustus nam immers al de derde vicepremier afscheid van de Zweedse coalitie. Eerder vertrokken Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA). Premier Michel moet dan weer begin december vertrekken om voorzitter te worden van de Europese Raad, waardoor ons land een nieuwe eerste minister behoeft. Volgens VRT NWS zou huidig minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) veel kans maken op het premierschap. 

Pas (VB): “CD&V en Open Vld moeten hun veto stellen”

Het probleem voor Wilmès? De Vlaamse partijen staan evenwel niet te springen om haar ‘de Zestien’ in te loodsen. “Er is nog geen akkoord over de opvolging”, klinkt het volgens Newsmonkey bij de twee Vlaamse partijen. De redenen? De Franstalige liberalen kregen – met een Eurocommissariaat voor Reynders en het voorzitterschap van de Europese Raad voor Michel – al bijzonder veel topfuncties.

Daarnaast heeft Wilmès een uitgesproken francofoon profiel. Als provincieraadslid in Vlaams-Brabant voor het rabiaat francofone Union Francophone en als schepen voor de francofiele lijst IC-GB in de Vlaamse Randgemeente Sint-Genesius-Rode ontpopte zij zich tot een harde anti-Vlaamse tante die regelmatig uithaalde naar het Vlaamse beleid in de Rand”, stelt het Vlaams Belang in een persbericht.

Volgens Vlaams Belang-kopstuk Barbara Pas is “Wilmès […] één van de symbolen van het meest agressieve francofone imperialisme in de Vlaamse Rand rond Brussel”. “Het mag dan ook duidelijk zijn dat zulk een figuur totaal ongeschikt en onaanvaardbaar is voor de Vlamingen als eerste minister van dit land. Ik roep dan ook CD&V en Open VLD op om uitdrukkelijk en openlijk hun veto te stellen tegen Wilmès ter vervanging van Michel als eerste minister. Indien MR voor deze consensusjob geen aanvaardbare kandidaat wil voorstellen, dan moeten deze partijen maar zelf een tijdelijke vervanger voor Michel naar voor schuiven”, aldus Pas in een persbericht.