In het King George Café te Sint-Niklaas had huidig Groen-voorzitter Meyrem Almaci een belangrijke mededeling: ze gaat haar voorzittersstoel verdedigen tegen kandidaat-voorzitter en Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement Björn Rzoska. “Een partij [die] niet aan verdeel en heers wil doen. Die staat voor goed bestuur en fatsoen. En die opkomt voor de planeet. Dat is ons DNA. We moeten vol moed en trots die ideologie blijven uitdragen”, citeert De Morgen Almaci.

Hoewel Groen afgelopen verkiezingen groeide, werd de voorspelde ‘groene golf’ maar een klein ‘golfje’, iets wat binnen de partij volgens De Morgen de verhoudingen op scherp zette. Ook tijdens de campagne boterde het volgens de krant niet tussen enerzijds Rzoska en anderzijds Almaci en Calvo. Zo vielen de pleidooien voor meer realisme van Björn Rzoska niet al te best. “Achter zijn rug klonk het dat hij tekortschoot”, stelt een parlementslid anoniem. Dit intern ‘gekibbel’ werd met de kandidatuur van Rzoska, die een meer gematigde minder polemische aanpak symboliseert, veruitwendigd.

Almaci: “We blijven een van de winnaars van de verkiezingen”

Hoewel het minder was dan verwacht werden de groenen onder het voorzitterschap van Almaci “een van de winnaars van de verkiezingen”. “Als groene partij willen wij kiezen voor een politiek voor iedereen”, klinkt het bij de Groen-voorzitter volgens De Morgen. “Een partij [die] niet aan verdeel en heers wil doen. Die staat voor goed bestuur en fatsoen. En die opkomt voor de planeet. Dat is ons DNA. We moeten vol moed en trots die ideologie blijven uitdragen. Ook als andere partijen ons daarop aanvallen”, formuleert Almaci haar uitgangspositie.

Doorheen de campagne haalde Groen – bijvoorbeeld met de discussie over de bedrijfswagens – zich het imago op de hals dat hun voorstellen de brave burger heel wat geld zouden kosten. “Heb je poen, stem dan Groen”, was de heersende beeldvorming volgens oud-voorzitter Wouter Van Besien. Door Groen in een “grassroots-beweging” te laten evolueren hoopt Almaci dit beeld tegen te gaan. “Hoe gaan we ons positioneren in een scherp veranderende wereld? We gaan een diepgaand debat aan met alle geledingen van onze partij, om zo een sterke visie verder te ontwikkelen”, citeert De Morgen de huidige voorzitter.