Twee jongemannen van Afrikaanse origine hebben zaterdagnacht een gewapende overval gepleegd op een fuif in Berlaar, bij Herentals. Dat meldt Het Nieuwsblad. Zondagochtend konden de daders al gearresteerd worden. 

“Ik was net stock aan het maken in de koeling, toen ze binnenstormden”, vertelt Vital Van Ham, die de fuif in Berlaar organiseerde. “Het waren twee jonge mensen, een grote en een kleinere, met een zwarte huidskleur. Ze gedroegen zich heel agressief en dreigden met een mes.”

Ex-medewerker Berlaar 

Aanwezige feestvierders probeerden de overvallers te stoppen. “Er is fel weerwerk geboden. Enkele medewerkers en klanten hebben ze proberen tegen te houden. Er is door een garçon met een plastic plateau van Jupiler keihard in het gezicht geslagen van één van de twee. Door zijn masker zagen we het niet goed, maar waarschijnlijk is dat wel hard aangekomen. Het dienblad is in elk geval in honderd stukken kapot gesprongen.”

Uiteindelijk slaagden de allochtonen er toch in om aan de haal te gaan met de buit, zo’n 3.500 euro. Opvallend: de overvallers wisten precies waar ze moesten zijn. “We steken het geld weg in een kaftje achter de toog, zoals we altijd doen voor de veiligheid. Je kan dat eigenlijk niet vinden als je het niet weet. Maar ze sprongen meteen blindelings tot achter de toog om het geld te nemen.”

Daarom werd meteen gedacht aan een ex-medewerker, en terecht zo bleek. Enkele uren later werd een verdacht voertuig aangetroffen met daarin de betrokkenen. “Het ging om twee minderjarigen: een 16-jarige uit Kasterlee en een 17-jarige uit Herentals. Zij worden voor de jeugdrechter geleid. De overige drie mannen, allen meerderjarig, zijn eveneens betrokken bij de feiten. Zij zijn voor de onderzoeksrechter in Mechelen geleid”, aldus het parket.