In het Brusselse Evere heeft een trouwstoet afgelopen zaterdag voor de nodige overlast gezorgd. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Schepen van Mobiliteit Pascal Fréson (DéFi) nuanceert de feiten. “Enkele minuten feestplezier midden op de dag is geen drama.”

Trouwstoeten die voor veel hinder zorgen op de openbare weg, meestal van Turkse of Marokkaanse families, lijken een alsmaar groter probleem te worden in ons land. De afgelopen maanden zorgden tal van trouwstoeten in onder meer AntwerpenBorgerhoutBrusselGenk, Maasmechelen, Ronse en Gent voor soms angstaanjagende taferelen en veel gevaar.

Evere

Afgelopen weekend werd de Brusselse gemeente Evere op stelten gezet door allochtone trouwfeestvierders. Zaterdagnamiddag trokken tientallen mensen er de straat op om het trouwfeest op de openbare weg te houden. Een aantal feestvierders parkeerde hun wagen op de weg om op die manier het andere verkeer volledig te blokkeren. Nadien vertrokken ze met gierende banden en voerden ze daarbij volgens ooggetuigen gevaarlijke manoeuvres uit.

Enkele misnoegde buurtbewoners plaatsen beelden van het tafereel op sociale media. Al snel werden die ook opgepikt door Pascal Fréson (DéFi), schepen van Mobiliteit in Evere. Maar Fréson minimaliseert de feiten. “Enkele minuten feestplezier midden op de dag is geen drama”, klonk het in een reactie aan La Capitale. “Er stonden chauffeurs bij de wagens die de straat blokkeerden. Zij konden dus onmiddellijk hun auto’s verplaatsen, moest er een probleem zijn.” De onwettelijkheid van het voorval zou minder relevant zijn.

België

Niet alleen Nederland wordt geteisterd door allochtone trouwstoet, integendeel. Deze trouwstoeten, meestal georganiseerd door Marokkaanse of Turkse families, volgen zich de laatste weken en maanden in sneltempo op. Op korte tijd werden Genk, Antwerpen, Hasselt, Borgerhout en Maasmechelen het toneel van een trouwstoet en enkele weken geleden werd de A12 in de buurt van Brussel volledig overgenomen door allochtone feestvierders.

De feestvarkens zorgen traditioneel voor bijzonder veel hinder en gevaar. Ze blokkeren de weg, scheuren met gierende banden door drukke winkelstraten, zorgen voor een luid orkest van toeters, zetten oorverdovende muziek op en soms worden er zelfs geweerschoten gelost, zoals een tijdje geleden nog het geval was in Genk. Bovendien komen de amokmakers er vaak zonder straf vanaf.