De Vlaamse regeringsvorming zit in de finale fase en voor de Zweedse onderhandelaars is het ‘money time’. Over de afschaffing van de opkomstplicht bij de gemeentelijke en provinciale verkiezingen bestaat evenwel al een akkoord, zo raakte eerder bekend. Verschillende CD&V’ers, gaande van Kamerlid Hendrik Bogaert tot JONG CD&V-voorzitter Sammy Mahdi kunnen zich hier evenwel niet in vinden. “[De] thermometer weggooien omdat je uitslag niet leuk vindt, is ondemocratisch. Typisch een idee van de elite van de liberal democracy”, klinkt het bij Bogaert.

De formatienota van informateur Bart De Wever (N-VA) kondigde een interne, Vlaamse, staatshervorming aan. De contouren daarvan? Een afschaffing van de opkomstplicht voor lokale en provinciale verkiezingen. Verder verdwijnt de lijststem en neemt Vlaanderen het Waalse systeem over. Zo zal automatisch de persoon met de meeste stemmen in de coalitie de burgemeester worden. Verder zullen burgemeesters kunnen kiezen tussen een tricolore burgemeesterssjerp of een zwart-gele. Wel zouden gemeenten niet verplicht worden om te fusioneren en verdwijnen de provincies niet. 

CD&V’ers staan kritisch tegenover afschaffing opkomstplicht

Bogaert blijft een voorstander van de opkomstplicht.Het is belangrijk om alle mensen bij het bestuur te betrekken. Zonder opkomstplicht bestaat het risico dat politici bepaalde wijken gewoon links laten liggen omdat ze ervan uitgaan dat die mensen toch niet gaan stemmen”, laat hij tegenover De Standaard weten. Op Twitter klinkt het iets scherper. Zo is het weggooien van de thermometer wegens een slechte uitslag volgens Bogaert “ondemocratisch”.Typisch een idee van de elite van de liberal democracy”, klinkt het nog.

Ook JONG CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is kritisch voor het afschaffen van de opkomstplicht. We hebben [het] signaal goed begrepen daarom schaffen we [de] opkomstplicht af om nog iets meer te vervreemden van de kiezer. Maar misschien hebben onderhandelaars ultiem argument voor vreemde demarche”, tweet voormalig CD&V-Kamerlid Roel Deseyn dan weer cynisch.

Afschaffing opkomstplicht slecht nieuws voor VB

UHasselt-politicoloog Johan Ackaert stelde eerder dat vooral de socialisten en de rechts-nationalisten van het Vlaams Belang nadeel ondervinden van een afschaffing van de opkomstplicht. Groen en Open Vld zouden erbij winnen. “Ik vermoed N-VA ook, al zijn er geen metingen meer gebeurd sinds zij een grote partij zijn geworden. De Volksunie was in ieder geval ook een winnaar. Bij CD&V bleef het meestal status-quo”, liet hij eerder tegenover De Morgen weten.

Lees meer:

Verdwijnt opkomstplicht voor gemeenteraadsverkiezingen?