“De VS zal meer dan wie ook lijden”, zegt de Taliban zondag nadat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) aankondigde de vredesgesprekken met de islamitische terreurgroep stop te zetten. De Taliban is naar eigen zeggen enkel tevreden wanneer de bezetting in Afghanistan eindigt en hiervoor zullen ze “hun jihad voortzetten”.

Het statement van de Taliban kwam enkele uren nadat Amerikaans president Donald Trump (Rep.) op Twitter aankondigde dat hij de vredesgesprekken met de terreurgroep wil stopzetten. Volgens Trump stond er een geheime vergadering met de leiders van de Taliban gepland, maar blies hij deze af nadat de terreurgroep een aanslag in Kaboel opeiste. Hierbij kwamen twaalf mensen om het leven, waaronder een Amerikaanse en een Roemeense soldaat.

“Als de Taliban het niet eens kan worden met een staakt-het-vuren tijdens deze belangrijke vredesgesprekken, en zelfs 12 onschuldige mensen doodt, dan hebben ze waarschijnlijk ook niet de macht om een betekenisvol akkoord te onderhandelen”, klonk het verder nog bij de Amerikaanse president.

Taliban: “Meer verliezen voor de VS”

De islamitische terreurgroep reageerde enkele uren later op de beslissing van Trump om de gesprekken stop te zetten. “Dit zal leiden tot meer verliezen voor de VS”, klonk het in een statement. Verder lag er volgens de Taliban een afgewerkt en onderhandeld vredesakkoord klaar op tafel. Enkel de aankondiging van het akkoord zou nog moeten voorbereid worden.

Zowel de Taliban als de VS laten de deur nog wel op een kier om nieuwe vredesgesprekken op te starten. Washington zal volgens Buitenlandminister Mike Pompeo echter geen troepen terugtrekken uit Afghanistan zonder duidelijke verbintenissen van de islamitische terreurgroep.

Er zijn op dit moment nog zo’n 14.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Daarnaast bevinden zich ook nog duizenden NAVO-troepen in het Aziatische land. Deze zomer vond in de hoofdstad Kaboel nog een mislukte aanslag plaats op de vice-presidentskandidaat Amrullah Saleh. Bij de aanslag vielen wel 20 doden en geraakten meer dan 50 mensen gewond. Eind september worden er presidentsverkiezingen gehouden in Afghanistan.