Een Afghaanse jongeman die zo’n twee jaar geleden een meisje verkrachtte in Rijkevorsel mag dan toch niet berecht worden als volwassene. De procureur wilde de nu 19-jarige Afghaan niet als kind berechten vanwege de zware feiten die hij pleegde, maar vanwege een nieuw decreet zal hij nu alsnog gewoon voor de jeugdrechter verschijnen. Dat meldt Het Laatste Nieuws

De feiten dateren van april 2017 en vonden plaats in Antwerpen. Een meisje uit Rijkevorsel had er afgesproken met vriendinnen en wilde voordien nog langs de nachtwinkel om drank te kopen. Daar werd het meisje aangesproken door Amanullah S. (toen 19) en zijn 16-jarige vriend uit Afghanistan.

Afghaanse verkrachter alleen voor jeugdrechter

Het meisje zei aan de jongemannen naar het toilet te moeten, waarna de 16-jarige Afghaan het meisje voorstelde om naar zijn nabijgelegen appartement te gaan zodat het meisje naar het toilet kon. Eenmaal aangekomen in zijn appartement sloot de Afghaan het meisje echter op in een kamer. Vervolgens werd ze door de twee Afghaanse jongemannen verkracht. 

Al snel na de feiten werd de 16-jarige Afghaan geïdentificeerd en gearresteerd. Hij beweert dat alles met wederzijdse toestemming gebeurde en dat er geen sprake was van een derde persoon. Uit DNA-onderzoek bleek echter dat het verhaal van de Afghaanse jongeman gelogen was, aangezien er DNA-sporen werden teruggevonden van twee mannen. De meerderjarige dader werd vervolgens gearresteerd en werd eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

De procureur wilde ook de 16-jarige Afghaan als volwassene berechten omdat hij diegene was die het initiatief had genomen voor de verkrachting. Maar door een Vlaams decreet dat van kracht is sinds 1 september kan dat niet. Sindsdien is een uithandengeving verboden voor jongeren die nooit eerder in een gesloten instelling waren opgesloten. De jongeman die ondertussen 19 is, kan dus alleen nog voor de jeugdrechter verschijnen. En die kan hem louter een opvoedkundige maatregel opleggen. “Wat een verschil met zijn meerderjarige vriend, die in feite maar de meeloper was, en die een gevangenisstraf van vijf jaar uitzit”, reageert de advocaat van het slachtoffer via Het Laatste Nieuws

Na het vonnis liet ook de stiefvader van het slachtoffer zijn ongenoegen blijken: “Wat voor een klucht is dat hier. Je wordt verkracht door twee jonge criminelen. De ene, de meeloper, krijgt vijf jaar cel. De andere, die alles heeft bedacht, kan hoogstens een opvoedkundige maatregel krijgen. Een mens zou voor minder het recht in eigen handen durven nemen.