Het rechts-nationalistische AfD boekt forse winst bij de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Brandenburg. De partij wordt de tweede grootste in beide deelstaten. De christendemocratische CDU en de sociaaldemocratische SPD blijven wel de grootste partijen, maar boeten aan populariteit in.

De christendemocratische CDU blijft de grootste partij in Saksen en haalt 32%. In Brandenburg haalt de partij van bondskanselier Angela Merkel 15,6%. Daar blijft de sociaaldemocratische SPD de grootste met 27,2%. In 2014 haalde de partij nog 31,9% in Brandenburg. In Saksen halen de sociaaldemocraten slechts 7,7%.

Forse winst voor AfD

Het rechts-nationalistische AfD boekt forse winst in beide deelstaten en haalt 27,5% in Saksen en 22,5% in Brandenburg. Dat is een stijging van respectievelijk 17,8 en 10,3 procentpunten. Het resultaat is vergelijkbaar met de scores die de partij tijdens de nationale verkiezingen in 2017 neerzette in de deelstaten.

De Groenen scoren gewoonlijk zwak in Oost-Duitsland, maar gaan er deze keer toch op vooruit. De Groenen halen 9% in Saksen, een winst van 3,3 procentpunten. In Brandenburg halen de ecologisten 10%, een winst van 3,8 procentpunten. Het radicaal-linkse Die Linke haalt 10,7% in Brandenburg en 10,4% in Saksen.

Het lijkt een – naar Duitse normen althans – moeilijke coalitievorming te zullen worden. Hoewel de SPD en CDU de grootste bleven, moesten ze toch fors inleveren. Bovendien sluit elke andere partij een coalitie met de AfD uit.