Het woord van deze zomer is ongetwijfeld zwembadterreur. Na maanden van (allochtone) overlast in zwembaden en recreatiedomeinen, lijken de problemen in Kortrijk nog steeds niet opgelost. Vlaams Belang vraagt om de gemeenteraad zo snel mogelijk te laten samenkomen. Dat stelt Kortrijks fractieleider voor Vlaams Belang Wouter vermeersch

Zwembadterreur was deze zomer actueler dan ooit. De afgelopen weken werden zwembaden in onder meer Oostende, Gent, Beveren, Kortrijk, Hofstade en Terneuzen geconfronteerd met amokmakers. Veelal gaat het om jongeren van buitenlandse origine die naar lokale zwemfaciliteiten trekken om er andere badgasten lastig te vallen, meisjes aan te randen of dingen te vernielen.

Zwembadterreur in Kortrijk

In Kortrijk kreeg men de jongste weken regelmatig te maken met deze overlast, en de problemen lijken – ondanks genomen maatregelen – nog steeds niet van de baan te zijn. In het zwembad Lago Kortrijk Weide zorgden dinsdagavond vier jonge vrouwen uit Noord-Frankrijk opnieuw voor problemen. De politie moest ter plaatse komen om de rust te laten wederkeren.

“Het gaat om vier vrouwen van Noord-Franse afkomst”, bevestigt politiewoordvoerder Thomas Detavernier. “Rond 20.30 uur dinsdagavond negeerden ze herhaaldelijk de bevelen van de redders toen ze andere zwemmers hinderden bij de wildwaterbaan. Uiteindelijk besloten de redders, zoals afgesproken met Lago, om de politie op te bellen.”

“Wij hebben daarop beslist om de vier (15, 19, 21 en 22 jaar oud) een locatieverbod van drie maanden op te leggen”, vervolgt Detavernier. “We willen dit soort incidenten zoveel mogelijk vermijden en proberen dus kort op de bal te spelen als het gaat om overlast. Dat eerder 8 andere zwemmers al een locatieverbod opgelegd kregen voor ongewenste aanrakingen en het roken van cannabis, kadert in diezelfde kordate aanpak.”

Vlaams Belang wil gemeenteraad laten samenkomen

Maar volgens Vlaams Belang is er helemaal geen sprake van een kordate aanpak. “De Safe Swim Zone is een lachertje”, aldus fractieleider Wouter Vermeersch. “Drie maanden het zwembad niet binnen? De zomer is voorbij en volgend jaar staan de daders er gewoon opnieuw. Zonder kordatere aanpak blijft het dweilen met de kraan open. Het slachtoffer van deze regels is dan nog de brave Kortrijkzaan die zijn identiteitskaart vergeet en bad niet binnen mag.”

Vlaams Belang vraagt om een vervroegde gemeenteraad om het probleem van zwembadterreur in Kortrijk aan te pakken. “Het stadsbestuur mag niet langer aanmodderen en de problemen laten verzieken tot de zomer voorbij is, daarom willen wij niet wachten tot in september en moet de gemeenteraad zo snel mogelijk samenkomen”, zegt Wouter Vermeersch.

Concreet pleit Vlaams Belang voor de volgende maatregelen:

Lokaal:
– Nultolerantie voor strafbare feiten;
– Aanwezigheid van agenten in burger in het zwembad;
– Controles op invalswegen door de poorwegpolitie (aanpak overlast op treinen en in het station) en de snelwegpolitie (overvolle wagens, vaak uit Noord-Frankrijk);
– Controle van risicogroepen ‘jongeren’ met drugshonden.

Federaal:
– Wettelijke regeling zwembadverbod: een kopie van het systeem om hooligans uit de voetbalstadia te weren; een zwembadverbod dus, analoog met een stadionverbod.