De Zweedse gemeente Bengtsfors heeft bij de Zweedse regering een verzoek om hulp ingediend, omdat de gemeente meer migranten opving dan het zich kon veroorloven.

De Zweedse gemeente Bengtsfors heeft bij de Zweedse regering een verzoek om hulp ingediend, omdat de gemeentefinanciën danig in het rood gezakt zijn. De oorzaak? Bengtsfors ving meer migranten op dan de gemeente zich kon veroorloven, wat enorme kosten met zich meebracht.

Nieuwe Zweden

Volgens liberaal Stig Bertilsson (M) is het begrotingstekort van de gemeente duidelijk is het gevolg van het grote aantal “nieuwe Zweden” dat werd opgevangen in de gemeente. “De kosten in de gemeenten die nieuwkomers hebben ontvangen, zijn nog steeds aanzienlijk, terwijl de overheidsinkomsten gestopt zijn. Dit creëert een groot gat in de gemeentefinanciën”, zegt Bertilsson.

Bertilsson zegt dat hij hoopt dat de nieuwkomers op termijn voldoende nieuwe belastingen opleveren, maar dat er vooralsnog geen stijging is. De voornaamste reden daarvoor is dat een te groot deel van de migranten niet aan de slag geraakt.

Een verslag van het Zweedse Nationale Instituut voor Economisch Onderzoek voorspelde vorig jaar dat heel wat Zweedse gemeenten gedwongen zouden worden om de belastingen te verhogen, als gevolg van de migratiekosten. Het verhogen van de belastingen is volgens de gemeente echter geen optie, staat in de brief te lezen. Volgens de gemeente zou de plaatselijke gemeentebelasting al veel te hoog zijn.