Volgens Amerikaanse bronnen is Hamza bin Laden, de zoon van Osama bin Laden, gedood. Hamza bin Laden werd ook wel de ‘kroonprins van de jihad’ genoemd. Hij probeerde een heropleving van al-Qaida te bewerkstelligen. 

De Verenigde Staten zouden informatie hebben ontvangen dat de 30-jarige Hamza bin Laden overleden is. Hij zou ergens in de afgelopen twee jaar gedood zijn. Het had even geduurd voor zijn dood bevestigd kon worden. De Verenigde Staten zouden betrokken zijn geweest bij de dood van de al-Qaida-erfgenaam.

‘Kroonprins van de jihad’

Bin Laden zou zich in de Pakistaanse stamgebieden aan de grens met Afghanistan hebben opgehouden. Hij probeerde aanslagen op westerse doelwitten te organiseren, om zo de status van al-Qaida als de primus inter pares onder de jihadbewegingen te herstellen. De laatste jaren werd al-Qaida overschaduwd door de Islamitische Staat.

Hamza bin Laden werd ook wel de ‘kroonprins van de jihad’ genoemd. Hij zou het nieuwe boegbeeld van al-Qaida moeten worden. Hoewel hij de laatste jaren veel verklaringen aflegde, pleegde centraal al-Qaida – verantwoordelijk voor de aanslagen van 11 september – de afgelopen jaren geen belangrijke aanslagen. De verschillende al-Qaida-filialen in Jemen, Syrië en Afrika waren veel actiever.

Trump: “Geen commentaar”

In maart 2018 legde Hamza bin Laden zijn laatste publieke verklaring af. Daarin bedreigde hij Saoedi-Arabië en riep hij de bevolking van het koninkrijk op om in opstand te komen. Dit jaar trok Riyad zijn staatsburgerschap in. De Verenigde Staten boden een beloning van 1 miljoen dollar aan voor informatie over bin Laden.

Toen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) woensdag gevraagd werd of bin Laden dood was, antwoordde hij: “Ik wil daar geen commentaar op geven.” Ook het Witte Huis gaf geen commentaar.