In een winkel van de bekende Amerikaanse keten Walmart in El Paso (Texas) heeft zich zaterdag een bloederig drama afgespeeld. Een 21-jarige Amerikaan stapte de winkel binnen en begon met zijn kalasjnikov in het rond te schieten. De schutter schreef een racistisch geïnspireerd manifest en uitte onder meer sympathie voor Brenton Tarrant, de man die in Nieuw-Zeeland het vuur opende op bezoekers van een moskee.

De schietpartij vond plaats rond 10 uur lokale tijd. In de winkel van de keten Walmart waren tussen de 1.000 en 3.000 klanten aanwezig. Daarnaast waren er ook een 100 werknemers in de winkel. De wilde schutter eiste het leven van 20 mensen. Er vielen ook 26 gewonden, waaronder twee kinderen van 2 en 9 jaar oud. Negen gewonden zouden zich nog in kritieke toestand bevinden.

De schutter gaf zich vrijwel onmiddellijk over aan de politie. Hij is zonder tegenstribbelen opgepakt en wordt ondervraagd. Het gaat om de 21-jarige Amerikaan Patrick Crusius. Volgens de lokale politie had de jonge schutter een racistisch motief. Hij zou een manifest verspreid hebben via het internetforum 8chan waarin hij uitlegt waarom hij tegen rassenvermenging is. In het document met de naam ‘The Inconvenient Truth’ staat onder meer te lezen dat Crusius vreemdelingen wil terugsturen en dat Latino’s verantwoordelijk zijn voor de “verrotting van Amerika”.

“Laffe daad”

De schutter zou naar eigen zeggen sympathie hebben voor Brenton Tarrant, de man die dit jaar in Christchurch (Nieuw-Zeeland) 49 bezoekers van een moskee dood schoot. Tarrant schreef ook een manifest en hield er racistische anti-islamopvattingen op na.

(Lees verder onder de tweet.)

President Donald Trump (Rep.) uitte inmiddels zijn medeleven met de slachtoffers op Twitter. Hij heeft het over een “vreselijke schietpartij met veel doden”, die volgens hem een “laffe daad” is. De politie van El Paso heeft intussen een oproep gedaan naar de inwoner van Texas om bloed te doneren voor de gewonden. Veel mensen zouden reeds gehoor hebben gegeven aan die oproep.

De presidentskandidaat Pete Buttigieg (Dem.) was zaterdag hard voor president Trump. “Amerika wordt aangevallen door blanke nationalistische terroristen”, klonk het bij hem. Die ideologie is kwaadwillig, en wordt tot in de hoogste regionen van onze regering toegestaan.” 

De schietpartij in El Paso zou al de 249e schietpartij zijn dit jaar in de Verenigde Staten waarbij vier personen of meer geraakt worden.