Gisteren was de kogel officieel door de kerk: er komt een nieuwe Zweedse coalitie onder leiding van huidig formateur Jan Jambon (N-VA). Hoewel het de komende dagen vooral over de inhoud zal gaan, vallen er ook – in totaal – tien mandaten te verdelen. Meer concreet: negen ministerposten en de voorzittershamer van het Vlaams Parlement. Wie zijn de kanshebbers? 

De N-VA heeft, volgens het systeem-D’ Hondt, recht op vijf mandaten. Momenteel leveren de Vlaams-nationalisten, met Wilfried Vandaele (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement. Echter, doordat het onzeker is of de N-VA ook federaal mee aan tafel schuift, zijn de plaatsen schaars en is het volgens De Tijd mogelijk dat de partij opteert voor vijf ministerposten. Naast Jambon zal Zuhal Demir (Kamerlijsttrekker Limburg) volgens de krant een certitude zijn. Ook huidig minister van Mobiliteit Ben Weyts zou zeker zijn van zijn plaats.

Voor de andere mandaten zijn er veel kanshebbers. Zo is het de vraag of huidig Vlaams minister-president Liesbeth Homans in de ploeg blijft. Haar probleem? Ook Jambon komt op in de kieskring Antwerpen. Een ander element dat meespeelt: in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen deed de N-VA het niet al te best. Sander Loones (West-Vlaanderen) en Matthias Diependaele (Oost-Vlaanderen) in de Vlaamse regering katapulteren zou de partij in die kieskringen – tot nadeel van Homans – meer zichtbaarheid verlenen.

CD&V met Crevits, Open Vld met Somers?

CD&V heeft, volgens het systeem-D’ Hondt, recht op drie mandaten. Naast Hilde Crevits – die opnieuw viceminister-president zou worden en het voorzitterschap zou laten schieten – doemen de namen Koen Van den Heuvel en Peter Van Rompuy op. Ook zou Bianca Debaets, mocht CD&V de Brusselse minister leveren, kans maken op een ministerschap.

Bij de liberalen, die aanspraak kunnen maken op twee ministerposten, is volgens De Tijd de kans groot dat Bart Somers in de regeringsbanken plaatsneemt. Eerder, tijdens de campagne, kandideerde de burgemeester van Mechelen al voor het ministerschap. “Ik ga terug naar de nationale politiek, in die arena. Ik wil in de volgende Vlaamse regering een nieuw samenlevingsbeleid uitstippelen dat oplossingen aandraagt, waarmee we allemaal vooruitgaan”, klonk het. Gelet op het genderevenwicht dat de liberalen koesteren is de kans groot dat de tweede portefeuille naar een vrouw gaat. Naast voorzitter Gwendolyn Rutten maakt onder meer Lydia Peeters (huidig minister van Begroting en vervanger van Bart Tommelein) kans.