In tegenstelling tot wat algemeen werd verwacht hakte informateur Bart De Wever (N-VA) dit weekend geen ‘formatieknopen‘ door en bleef witte rook uit. Ook uittredend Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) bleef vanmorgen tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ op de vlakte. Zo zouden er volgens de N-VA’er nog “diverse contacten” moeten plaatsvinden. “We zitten qua coalitiekeuze zeker niet in de finale, definitieve plooi”, klonk het bij Weyts.

Eerder was voorspeld dat de N-VA dit weekend een keuze ging maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang zou men een ‘elegante uittocht’ zoeken. Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, verhoogde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vrijdag de druk.

Weyts evenwel merkt tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ op dat er nog diverse contacten moeten plaatsvinden. “We zitten qua coalitiekeuze zeker niet in de finale, definitieve plooi”, klinkt het bij de N-VA’er. Een antwoord op de vele vragen zou er “mogelijk deze week” volgens Weyts kunnen komen. Andere partijen denken, volgens De Morgen, dat de N-VA verdeeld is over het Vlaams Belang. “Anders was het al lang beslist”, klinkt het in de krant. Bij de Vlaams-nationalisten spreekt men dit evenwel tegen.

Jambon dan toch Vlaams minister-president?

Informateur De Wever kandideerde in de aanloop naar de verkiezingen uitdrukkelijk voor het Vlaams minister-presidentschap. Ondanks dat De Wever in de campagne ‘beloofde’ om naar ‘Brussel’ te trekken, wint bij waarnemers de piste dat voormalig vicepremier Jan Jambon Liesbeth Homans zal opvolgen aan geloofwaardigheid. “Ik denk dat Jambon vanaf morgen formateur is”, liet Jean-Marie Dedecker donderdag nog in Terzake verstaan.

Weyts evenwel blijft ook over de vraag wie Homans zal opvolgen op de vlakte. Jan Jambon zou een goede minister-president zijn, net zoals we nog andere kandidaten in de rangen hebben die dat kwaliteitsvol zouden kunnen invullen”, liet de N-VA’er weten.

Lees meer:

Van Grieken: “De komende periode is cruciaal”