De pas verkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen, kondigde vrijdag aan dat ze nieuwe afspraken voor asiel en migratie op de EU-agenda wil zetten. Dat deed ze bij een bezoek aan de Italiaanse Eerste Minister Giuseppe Conte. Italië wil al langer een strenger asiel- en migratiebeleid op Europees niveau, zeker nu het land recent weer verschillende NGO-schepen zag aanmeren ondanks een verbod van de regering.

Von der Leyen brak vrijdag in Rome een lans voor een nieuw EU-migratieakkoord. Volgens de pas verkozen Europese Commissievoorzitter heeft de EU nood aan een “frisse wind” op vlak van migratie. Dat zei ze in Rome bij een bezoek aan de Italiaanse Eerste Minister Giuseppe Conte. Italië kampt al langer met de problematiek van NGO-schepen die migranten oppikken voor de Libische kust en naar Europa brengen. De Duitse wil nu bekijken hoe de migratiecrisis in de Middellandse Zee op een “effectieve, efficiënte en menselijke manier” kan aangepakt worden.

Een nieuw migratieakkoord zou de verdeling van migranten over de EU-lidstaten moeten herbekijken. “Ik ben me ervan bewust dat landen als Italië, Spanje en Griekenland zich in een geografisch blootgestelde situatie bevinden en we moeten solidariteit garanderen”, zei de voormalig Duitse Defensieminister daar nog over. Die solidariteit moet volgens haar wel steeds van twee kanten komen.

Wat met NGO-schepen?

Recent kondigde de Franse president Emmanuel Macron (LREM) nog aan dat veertien EU-landen hadden ingestemd met een nieuw ‘solidariteitsmechanisme’ om migranten te hervestigen. Ook Duitsland en België namen deel aan die gesprekken. Macron bepleitte toen – net zoals Von der Leyen – een versnelling van het terugkeerbeleid voor degenen die geen recht op asiel hebben.

Specifiek over de NGO-schepen sprak Von der Leyen zich niet uit, maar volgens het Frans-Duitse plan zouden migrantenboten snel moeten kunnen aanmeren in de dichtstbijzijnde haven. In het geval van Libische migranten betekent dat in veel gevallen de havens van Italië. Dat element kreeg daarom veel kritiek van de Italiaanse Binnenlandminster Matteo Salvini (Lega). “Italië zal nooit een vluchtelingenkamp zijn”, zei hij daar nog over.

Lees ook:

Nieuwe confrontatie tussen Italiaanse regering en NGO’s