Een nieuw rapport van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) waarschuwt voor de aanhoudende dreiging van islamitisch extremistische groeperingen, zoals IS en Al Qaida. Volgens het rapport is een nieuwe golf van terreuraanslagen – zoals in 2015 en 2016 het geval was – mogelijk binnen niet afzienbare tijd. Vooral de duizenden jihadisten die ooit naar het kalifaat trokken en de miljoenenportefeuille van IS baren de VN zorgen.

Het rapport van de Veiligheidsraad is duidelijk: Islamitische extremisten blijven een bedreiging vormen voor Europa en de rest van de wereld. De auteurs komen tot die conclusie op basis van informatie verstrekt door de inlichtingendiensten van VN-lidstaten. Ondanks recente tegenslagen hebben IS en Al Qaida dus nog strijders en geld achter de hand om aanslagen te plannen en uit te voeren. Volgens de VN zouden aanslagen zelfs dit jaar nog mogelijk zijn.

Deradicalisering in gevangenis blijkt onbegonnen werk

In het rapport is verder te lezen dat zo’n 30.000 jihadisten, die ooit naar het kalifaat trokken, mogelijk nog in leven zijn. Daarvan zouden 6.000 uit Europa komen en 2.000 strijders zouden al zijn teruggekeerd of willen terug naar Europa komen.

Verder waarschuwt de VN nog voor IS-strijders die reeds gevangengenomen zijn, maar in de gevangenis verder radicaliseren en daar andere strijders ronselen. “Deradicaliseringsprogramma’s blijken niet volledig effectief”, klinkt het in het rapport. “Strijders die langere straffen uitzitten blijven gevaarlijk en blijven een uitdaging vormen, zowel binnen als buiten het strafsysteem.”

Tweede kalifaat in vluchtelingenkampen

Europese landen staan vooralsnog weigerachtig om IS-strijders terug te halen naar hun grondgebied. België voerde wel zo’n actie uit voor kinderen. Zo werden reeds zes IS-kinderen teruggehaald uit het vluchtelingenkamp al-Hol in Noord-Syrië.

Een andere verklaring voor de aanhoudende dreiging van islamitisch extremisme is het ontstaan van een tweede kalifaat in zo’n vluchtelingenkamp. Vanuit het bewuste kamp al-Hol doken onlangs nog beelden op die tonen hoe kinderen een IS-vlag hijsen.

Lees ook:

Zoon Osama bin Laden zou dood zijn