Vluchtelingen die op vakantie gaan naar het land waaruit ze weggevlucht zijn. Het klinkt bizar, maar komt alsmaar meer voor. Dat zegt Marco Laenens (N-VA) aan Het Laatste Nieuws. In theorie riskeren deze vluchtelingen hun erkenning en leefloon kwijt te raken, maar in praktijk gebeurt dat nooit. “Ik volg deze materie al vijftien jaar vanop de eerste rij. Mijn conclusie is dat éénmaal je als vluchteling of subsidiaire erkend bent, je nooit wordt teruggestuurd.”

Wie in ons land erkend wordt als vluchteling, heeft recht op een maandelijks leefloon. Dat leefloon bedraagt iedere maand 928 euro. In de stad Antwerpen krijgen iets minder dan 7.800 gezinnen zo’n leefloon, ongeveer 3.000 gezinnen daarvan krijgen zo’n leefloon omdat ze erkend zijn als vluchteling. Maar, zo blijkt nu, dat leefloon wordt door sommigen ook gebruikt om op vakantie te gaan. Naar hun ‘gevaarlijk’ land van herkomst waaruit ze weggevlucht zijn.

Op vakantie met leefloon?

In Antwerpen zijn er meer dan 100 gevallen gekend van erkende vluchtelingen die tijdelijk terugkeren naar hun herkomstland voor vakantie. In werkelijkheid gaat het om alle waarschijnlijkheid om een veel groter aantal. Nochtans hebben ze het statuut van vluchteling gekregen omdat de situatie in dat land zogenaamd levensgevaarlijk was. Het gaat voornamelijk om mensen uit Syrië, Afghanistan, Iran, Irak, Nigeria en Eritrea.

“Tientallen Afghaanse vluchtelingen uit Antwerpen keren deze zomer terug naar het gevaarlijke grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan om een ziek familielid te bezoeken”, aldus N-VA-politicus Marco Laenens. “Buitenlandse Zaken raadt Belgen aan die regio te vermijden wegens het politieke geweld en het gevaar op aanslagen. Maar die Afghanen, die toch gevlucht zijn voor het geweld, hebben geen schrik om terug te keren.”

Het zou dus goed kunnen dat erkende vluchtelingen met het leefloon dat ze ontvangen in ons land, op vakantie gaan naar hun herkomstland. “Ik stel die vraag dikwijls op de vergadering van het BCSD (Bijzonder Comité voor Sociale Dienst, red.). De uitleg van de vluchteling is altijd dezelfde: familie of vrienden sponsoren de reis. Tja, dat kan ik natuurlijk niet controleren.”

Sancties volgen zelden voor vluchtelingen die reisje doen naar thuisland

In theorie zouden vluchtelingen hun erkenning en leefloon kunnen en moeten kwijtraken als ze terugreizen naar hun ‘gevaarlijk’ herkomstland, maar in praktijk gebeurt dat nooit. “Vluchtelingen die terugreizen naar het land waaruit zij om welke redenen dan ook zijn gevlucht, riskeren hun erkenning, en dus hun leefloon, kwijt te raken. Zo staat het mooi beschreven in de officiële richtlijnen. In de praktijk blijft dat reglement al jaren dode letter.”

“Ik volg deze materie al vijftien jaar vanop de eerste rij. Mijn conclusie is dat éénmaal je als vluchteling of subsidiaire erkend bent, je nooit wordt teruggestuurd.  Het is enorm frustrerend om als laagste overheid uitkeringen te moeten geven aan mensen waarbij je vaststelt dat hun erkenning als vluchteling blijkbaar nogal voorbarig was: ze reizen terug, bezoeken familie en gaan er soms zelfs trouwen.  Een degelijke, jaarlijkse controle ook na de erkenning zou veel misbruiken oplossen.”