In de komende dagen gaat informateur Bart De Wever (N-VA) knopen doorhakken. Gaat hij voor een Bourgondische coalitie of opnieuw een Zweedse? Of, ook al betwijfelen verschillende waarnemers dat, vormt hij samen met het Vlaams Belang één front? In afwachting van de beslissing van De Wever voeren de rechts-nationalisten alvast de druk op. Zo delen ze op Facebook foto’s van respectievelijk CD&V, Open Vld en sp.a met als vraag “Is dit wat de kiezer wou?”.

In de komende dagen zullen er grote beslissingen worden gemaakt. Zo kwam de Vlaamse formatie in een stroomversnelling en zal de N-VA een keuze moeten maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. “[De Wever] heeft ons meegedeeld dat er nog verschillende pistes zijn en dat hij snel zal beslissen. De keuze is aan N-VA: de wil van de kiezer of een regering van verliezers”, zo liet Kamerfractieleidster Barbara Pas (Vlaams Belang) gisterenavond al weten.

Filip Dewinter deed daar doorheen de dag nog een schepje bovenop. “Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, verklaarde het Vlaams Belang-kopstuk.

Vlaams Belang: “Is dit wat de kiezer wou?”

Het probleem van Vlaams Belang? Buiten de N-VA staat geen enkele partij open voor een samenwerking – in welke vorm dan ook – met de rechts-nationalisten. Toch voerde het Vlaams Belang vanavond de druk op. Zo plaatsten de rechts-nationalisten affiches van De Wever met kopstukken van sp.a, Open Vld en CD&V – met als bijschrift “Is dit wat de kiezer wou?” – op Facebook. Het doel volgens Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens? Bart De Wever onder druk zetten “om de democratie te respecteren en […] de verkiezingsuitslag […] te vertalen in de regeringsvorming”. 

Tegenover BELGA merkt Janssens nog op dat reacties op sociale media aantonen dat er “een grote eensgezindheid bij de basis [bestaat] over de zwart-gele as die het fundament zou moeten zijn van de volgende Vlaamse regering”.