In Deurne hebben afgelopen nacht onbekenden een spandoek opgehangen nabij de woning van N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever. Op het spandoek staat te lezen: “Vergeet de 810.000 kiezers niet!!” Dat brengt BELGA. Het gaat waarschijnlijk om een referentie aan Vlaams Belang en haar kiezers die de rechtsnationalistische partij in mei kon overtuigen. Er wordt verwacht dat De Wever vandaag of heel spoedig zal aankondigen met wie hij een Vlaamse regering zal vormen. Allicht is dat zonder Vlaams Belang.

Het spandoek is inmiddels al weggehaald en wilde wellicht druk zetten op De Wever, die snel een knoop zal doorhakken inzake de Vlaamse formatie. Afgelopen verkiezingen won Vlaams Belang overtuigend de verkiezingen, maar niet voldoende om met N-VA een volstrekte zetelmeerderheid te behalen. Alle andere partijen lieten meermaals uitdrukkelijk weten niet met Vlaams Belang te willen werken.

Wanneer laat De Wever Vlaams Belang vallen? Of komt er een coup de théâtre

Bovendien zou N-VA – net als in Antwerpen – met sp.a willen besturen. Op die manier kan op federaal vlak met de PS gepraat worden en worden alle participatiekansen gemaximaliseerd. N-VA heeft Vlaams Belang echter formeel nog niet laten vallen en onderhield de afgelopen twee maanden intiem doch discreet contact met de rechtse partij. Verwacht werd ook dat het Belang afgelopen weekend aan de kant zou gezet worden, maar het bleef bijzonder stil.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verklaarde zondag nog tegenover VTM NIEUWS nog altijd te wachten “op een seintje van De Wever of de wil van de kiezer al dan niet gerespecteerd wordt”. Van Grieken voegde eraan toe dat de komende periode cruciaal is.