Voor de N-VA is het ‘money time‘. Zo zal de partij Vlaams een keuze moeten maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. Mocht het inderdaad zo zijn dat het Vlaams Belang in de oppositie blijft, dan hebben de rechts-nationalisten dat volgens N-VA-kopstuk Zuhal Demir uitsluitend aan zichzelf te danken. “Wat ik de afgelopen dagen heb gezien, is dat Vlaams Belang vooral bezig is geweest om de N-VA te bedreigen om hen koste wat kost mee in de coalitie te nemen”, laat de N-VA-politica tegenover TVL optekenen.

Eerder was voorspeld dat de N-VA dit weekend een keuze ging maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn. Maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden”, klonk het alvast bij Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vrijdag. Weyts evenwel merkt maandag tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ op dat er nog diverse contacten moesten plaatsvinden. “We zitten qua coalitiekeuze zeker niet in de finale, definitieve plooi”, klonk het bij de N-VA’er. Een antwoord op de vele vragen zou er “mogelijk deze week” volgens Weyts kunnen komen. Andere partijen denken, volgens De Morgen, dat de N-VA verdeeld is over het Vlaams Belang. “Anders was het al lang beslist”, klonk het in de krant.

“Zij moeten andere partijen overtuigen om een meerderheid te vormen”

Dat Dewinter informateur De Wever onder druk zet(te) kan Demir niet smaken. “Wat ik de afgelopen dagen heb gezien, is dat Vlaams Belang vooral bezig is geweest om de N-VA te bedreigen om hen koste wat kost mee in de coalitie te nemen”, stelt Demir tegenover TVL. “Ze hebben de afgelopen dagen ook heel veel geïnvesteerd in sociale media en campagnes online tegen allerhande partijen. Dat maakt het allemaal heel moeilijk”, klinkt het bij de N-VA-politica.

De twee V-partijen hebben samen net geen meerderheid in het Vlaams Parlement. Wil het Vlaams Belang daadwerkelijk besturen, dan moeten de rechts-nationalisten volgens Demir “andere partijen overtuigen om een meerderheid te vormen”. “Ik ben voorstander om te spreken met die partij. De gesprekken waren intensief en constructief. Maar ik ga voor hen niet het vuile werk doen”, citeert VRT NWS de N-VA-politica.

Dat laatste, het overtuigen van andere partijen, verloopt evenwel niet van een leien dakje. Zo willen noch de christendemocraten, noch de liberalen met het Vlaams Belang samenwerken. De reden volgens Demir? “Figuren als Filip Dewinter en Dries Van Langenhove” maken dit moeilijk. “Als Vlaams Belang uit de boot valt, dan is die partij daar verantwoordelijk voor. En niemand anders”, klinkt het bij Demir.

Het Vlaams Belang daarentegen bepleit een andere oplossing. “De kiezer heeft duidelijk gekozen voor een Vlaams en rechts beleid. De Forza Flandria-idee indachtig dienen N-VA en Vlaams Belang nu schouder aan schouder een ultimatum te stellen aan Open Vld en CD&V. Ofwel respecteren die partijen de wil van de kiezer en steunen ze een Vlaams en rechts beleid, ofwel moeten ze op zoek gaan naar een alternatieve linkse meerderheid”, liet Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens eerder verstaan.

Lees meer:

Chris Janssens (VB): “De Wever moet been stijf houden”