Op zaterdag 7 september organiseert de lokale afdeling van Vlaams Belang in Leopoldsburg een betoging tegen de (her)opening van een asielzoekerscentrum. Het centrum werd gesloten, maar is nu opnieuw nodig. “De inwoners zien het asielcentrum niet graag komen, in 2015 was er veel overlast en criminaliteit”, klinkt het aan Het Belang van Limburg.

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land jaar na jaar stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking. Maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden al extra tijdelijke opvangcentra in onder meer Lommel en Deurne geopend worden. Maar dat blijkt niet langer genoeg te zijn.

Betoging in Leopoldsburg

Ook het asielzoekerscentrum in het Limburgse Leopoldsburg zal binnenkort opnieuw haar deuren openen en moet onderdak bieden aan 500 asielzoekers. In 2015 fungeerden de gebouwen al eens als centrum voor asielzoekers, maar het werd na een jaar gesloten omdat er geen behoefte meer aan was. Aangezien alle asielcentra nu volzitten, ziet Fedasil zich genoodzaakt eerder gesloten asielcentra te heropenen.

Maar de inwoners van Leopoldsburg hebben geen goede herinneringen overgehouden aan het asielzoekerscentrum en zien de heropening dus niet zitten. “De inwoners zien het asielcentrum niet graag komen, in 2015 was er veel overlast en criminaliteit”, beweert lokaal Vlaams Belang-voorzitter Chantal Nagels. Daarom gaan ze op zaterdag 7 september betogen.

De gemeente heeft de betoging goedgekeurd. “In hun aanvraag is er sprake van betoging in de buurt rond Kwartier Moorslede”, aldus waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V) aan Het Belang van Limburg“Politie Kempenland is op de hoogte en zal er ook over waken dat de afspraken worden nageleefd. We leven in een democratie, als alles fatsoenlijk verloopt, zie ik ook geen probleem.”