De Britse regering is van plan een eind te maken aan het vrij verkeer van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk, zodra het land uit de Europese Unie (EU) stapt. Dat schrijft The Independent.

De nieuwe Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel (Con.) wil dat er op 31 oktober – de datum dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) stapt – onmiddellijk strengere grenscontroles worden ingevoerd, hoewel er geen vervangend stelsel klaarstaat. Concreet wil dit zeggen dat er die dag per direct een eind komt aan het vrij verkeer van EU-burgers.

‘No Deal’

Voorheen was de Britse regering van plan om de afschaffing van het vrije verkeer uit te stellen tot er nieuwe regels van kracht zijn. Maar het Britse Lagerhuis geraakt het er niet over eens over wat die regels zouden moeten zijn.

De nieuwe regering van Boris Johnson (Con.) lijkt aan te sturen op een Brexit zonder akkoord. Het plan van Patel past dan ook in die strategie. “Priti wil het standpunt van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanscherpen”, zegt een regeringsbron tegen The Independent. “Om te beginnen betekent dit dat men zich goed voorbereidt op het uitblijven van een deal, het is duidelijk dat de mensen in het centrum niet van plan waren zich daarop voor te bereiden.”

Oppositie kritisch

Mogelijk is het plan ook een poging om de EU ertoe te dwingen de Brexit opnieuw te onderhandelen, door een harde en onbuigzame houding aan te nemen die ook gevolgen zou hebben aan de andere kant van het Kanaal.

De Britse oppositie is alvast erg kritisch voor het plan. De Liberal Democrats noemen het plan “brutaal” en Patel “volledig los van de werkelijkheid”. Volgens een organisatie de 3 miljoen EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt opent het plan “de deur voor discriminatie”.