Boris Johnson (Con.), de nieuwe premier van het VK, liet koningin Elizabeth II het parlement tijdelijk opschorten. Het doel? Een harde brexit waarschijnlijk(er) maken. Officieel stelt ‘Bojo’ evenwel dat het parlement tijd genoeg zal hebben en dat zijn regering met een hele serie wetsvoorstellen komt, die moeten worden voorbereid. Pro-Europese Europarlementsleden reageren kritisch. ‘Taking back control’, de leuze van de brexiteers, zag er volgens Guy Verhofstadt nog nooit zo sinister uit”.

‘Bojo’ vroeg gisteren de Britse monarch om het parlement op te schorten en kreeg zijn zin. In het Lagerhuis is men immers niet tevreden met de koers van Johnson. Zo werkt de verkozen volksvergadering aan een plan om een harde brexit te vermijden. Door de opschorting van het parlement zullen de volksvertegenwoordigers hier minder tijd en ruimte voor krijgen.

Van “sinister” tot “no-debate-Brexit”

Het ‘handigheidje‘ van Boris Johnson werd niet door iedereen gesmaakt. Terwijl in eigen land de hashtag ‘#StopTheCoup’ populair is, reageren verschillende pro-Europese opiniemakers sceptisch. Zo zag ‘taking back control’, de leus van de brexiteers, er volgens Verhofstadt (Renew Europe) “nog nooit zo sinister uit”.

Nathalie Loiseau (Renew Europe), voormalig Frans minister voor Europese Zaken en huidig Europarlementslid, is eveneens kritisch voor de schorsing van het Britse parlement. Het Verenigd Koninkrijk beweegt niet enkel richting een no-deal-Brexit, maar wordt nu ook een no-debate-Brexit”, aldus Loiseau.