Een Irakese migrant is dood aangetroffen nabij de haven van Zeebrugge. Hij probeerde het VK – blijkbaar al zwemmend volgens Het Nieuwsblad – te bereiken met slechts één zwemvlies en een zelfgemaakt ‘reddingsvest’ van plastic flessen. Tegen de koude van het water droeg de man twee jeansbroeken. Allicht probeerde hij evenwel niet vanuit Zeebrugge het kanaal over te steken, gezien de zee-engte naar Groot-Brittannië daar meer dan 100 kilometer bedraagt, maar verdronk hij waarschijnlijker ergens rond Duinkerke en dreef zijn lijk hierna verder oostelijk.

Aan het windmolenpark in Zeebrugge, bijna dertig kilometer in zee, is het lichaam gevonden van een illegale transitmigrant. Het is de eerste keer dat een verdronken transitmigrant in onze wateren wordt opgevist, zo verklaart Carl Decaluwé (CD&V), gouverneur van West-Vlaanderen, via Radio 1. Wellicht verdronk hij evenwel niet in Vlaamse wateren. De 47- of 48-jarige Irakees, wiens asielaanvraag eerder al in Duitsland werd afgewezen, zou vorige zondag nog in de buurt van Duinkerke zijn gespot door een Belgische zeiler. Die probeerde de migrant te redden, maar dat lukte niet.

Na drama Zeebrugge: “De mensensmokkelaars deinzen voor niets terug”

De Irakees had 12 plastic flessen in een groen visnet verzameld en omgegord als een soort van geïmproviseerde reddingsvest. Een extra jeansbroek moest dan weer de koude van het zeewater tegengaan, iets wat evenwel een lichaam in water verzwaart. Hij had hiernaast één zwemvlies aan, wat hem enige snelheid moest geven. De overkant halen, gebeurde echter niet. “Wat er precies gebeurd is, weten we niet”, zegt Decaluwé verder. “Hij heeft waarschijnlijk geprobeerd om op eigen kracht vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te geraken. Er zal dan iets gebeurd zijn en we vermoeden dat hij afgedreven is en zo in het windmolenpark bij Zeebrugge terechtgekomen is.”

“De Noordzee is levensgevaarlijk, onder meer door de stromingen”, zo waarschuwt de gouverneur nog. “De mensensmokkelaars deinzen voor niets terug en die sukkelaars die willen oversteken, weten niet welke gevaren ze moeten trotseren.” 

Decaluwé benadrukt wel dat er uitvoerige controle wordt georganiseerd op onze wateren en in Frankrijk, want illegale migratie via de Noordzee met behulp van bootjes wordt populairder en populairder. “Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog negen Albanezen opgevist, gelukkig waren daar geen slachtoffers. Mensensmokkelaars deinzen voor niks terug, en die sukkelaars weten niet welk gevaar ze trotseren.”

Lees ook:

VK wil vrij verkeer EU-burgers direct afschaffen bij Brexit