De Amerikaanse krant de New York Times krijgt kritiek nadat de krant een neutrale krantenkop over de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) veranderde. Volgens Republikeinen plooide de krant voor linkse druk.

Na afloop van de twee grote schietpartijen waarbij 32 mensen het leven lieten, gaf de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) een toespraak. In de toespraak pleitte hij voor eenheid en samenwerking tussen Republikeinen en Democraten. Ook haalde hij uit naar racisme en blanke overheersingsideologie.

“Trump dringt aan op eenheid tegenover racisme”

Op dinsdag bracht de New York Times verslag uit van de toespraak. “Trump dringt aan op eenheid tegenover racisme”, luidde de krantenkop. De neutrale en accurate titel zorgde voor grote ophef bij enkele Democratische kopstukken.

“Ongelofelijk”, schreef Beto O’Rourke op Twitter. “Laat deze voorpagina dienen als een herinnering van hoe de blanke overheersing wordt geholpen door – en vaak steunt op – de lafheid van reguliere instellingen”, schreef de linkse Alexandria Ocasio-Cortez.

Plooide krant voor druk?

In de tweede uitgave van dezelfde krant was de titel veranderd in “Haataanvallen, maar niet wapens”, schijnbaar om tegemoet te komen aan de linkse Twitter-heisa. De verandering wist de ophef echter niet te drukken. Ondertussen beschuldigen Republikeinen de krant ervan haar ware gelaat te tonen en te plooien voor linkse druk.

Ook Trump reageerde woensdag zelf op de heisa. “‘Trump dringt aan op eenheid tegenover racisme’ was de juiste beschrijving in de eerste kop door de falende New York Times, maar het werd al snel veranderd […] nadat de radicaal-linkse Democraten helemaal gek werden! Nepnieuws- dat is waar we mee te maken hebben”, schreef de president op Twitter.