Een 16-jarige vegetarische Engelse studente werd gediskwalificeerd voor haar examen voor Religieuze Studies, omdat ze zich negatief had uitgelaten over halal-slachting in haar examendocument. Haar examinator omschreef haar uitlating als “obscene racistische commentaren”.

De 16-jarige Abigail Ward volgt les in de Gildredge House school in East Sussex. In haar examendocument had ze één maal opgemerkt dat ze islamitische rituele slachting “walgelijk” vond. Daarbij maakte ze geen enkele verwijzing naar een ras. Haar examinator beweerde echter ten onrechte dat ze “obscene racistische commentaren […] doorheen het examendocument” had gemaakt.

“Fanatieke” examinator

Volgens het moeder van het meisje was de examinator “overdreven fanatiek en overdreven deugdelijk”. Volgens haar doet haar dochter het heel goed op school en heeft ze zelfs nooit strafstudie gehad.

De school ging akkoord om in beroep te gaan tegen de beslissing. Volgens het schoolhoofd was hij “net zo boos en geschokt was als” de ouders van het meisje. Het schoolhoofd bevestigde dat de diskwalificatie gebeurde omwille van de uitlating over halal-slachting.

Verontschuldiging van examencommissie

De examencommissie gaf de familie uiteindelijk gelijk. De diskwalificatie werd teniet gedaan en er werd een verontschuldiging aangeboden voor de “ontsteltenis en de stress” die het gebeuren met zich mee had gebracht. “We accepteren dat we in eerste instantie niet tot de juiste conclusie zijn gekomen en dat we te hard zijn geweest”, klinkt het.

“Mijn dochter is een dierenvriendin en een zeer strikte vegetariër”, zegt de moeder. “Het maakte me boos wanneer een vraag in het examen werd gesteld, je niet eens je gevoelens kunt uiten. Het is heel goed dat de beslissing is teruggedraaid maar het had nooit mogen gebeuren.”