Brussels Open Vld-kopstuk Guy Vanhengel kreeg figuurlijk puistjes van een tweet van N-VA-kopstuk Theo Francken. De jeugd in dienst van de natie. Waar en wanneer hebben we dat nog gehoord?”, verwees Vanhengel naar nazi-Duitsland. Ik zou hem (Theo Francken, n.v.d.r.) mijn kinderen niet toevertrouwen”. “Met de voeten vooruit en op de man”, reageert Francken.

Sinds de coalitiekeuze van informateur Bart De Wever (N-VA) werken de Zweedse partijen aan een nieuw Vlaams regeerakkoord. Francken, die namens de Vlaams-nationalisten onderhandelt over het departement Onderwijs, plaatste een foto vanaf de vergadertafel. Lange werkdagen. Onderwijs is de allermooiste Vlaamse bevoegdheid. Het gaat over onze jeugd, de toekomst van onze natie. Goed begonnen is half gewonnen”, klonk het bijschrift.

Brussels, links-liberaal, zwaargewicht Vanhengel kon de tweet van Francken allerminst appreciëren. De jeugd in dienst van de natie. Waar en wanneer hebben we dat nog gehoord?”, verwees de Open Vld-politicus naar nazi-Duitsland; waar het regime de jeugd instrumentaliseerde. Doet hij het met opzet? Of is hij gewoon zo? Ik zou hem mijn kinderen niet toevertrouwen. Goed begonnen is inderdaad half gewonnen. Dus best niet beginnen met dit heerschap”, voegde de links-liberaal er nog aan toe.

Francken: “Zo zwak”

Voor de Vlaamse liberalen verliep de Brusselse formatie – zacht uitgedrukt – niet van een leien dakje. Zo zat het er bovenarms op tussen de partijleiding en de Brusselse afdeling. Die laatste zou volgens de top niet voldoende inspanningen hebben geleverd om de MR mee aan boord te krijgen en een veel te links regeerakkoord hebben goedgekeurd. Ook binnen de Brusselse Open Vld zit niet alles snor. Zo kon de rechts-liberale Els Ampe, nochtans een boegbeeld van de Brusselse Open Vld, naar eigen zeggen het regeerakkoord niet vooraf inkijken.

In een reactie op de tweet van Vanhengel verwijst Francken ook naar deze onmin. “Met de voeten vooruit en op de man. Linkse regering gevormd in Brussel en nu de centrumrechtse in Vlaanderen proberen dwarsbomen. Uit rancune met zijn partij. Zo zwak”, reageerde N-VA’er.

Lees meer:

Ruzie bij Vld: Gatz moet alle bevoegdheden afstaan aan Peeters