CD&V-coryfee Eric Van Rompuy dicht de Vlaams-nationalisten geen al te fraaie intenties toe. “[De] N-VA wil ons afmaken en […] vervangen als volkspartij”, laat de christendemocraat in Het Laatste Nieuws optekenen. Toch ziet Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne kansen. Zo zal het gegeven dat sp.a, N-VA en Open Vld maar één zetel op overschot hebben “ons helpen om sterk te staan”.

Voor de N-VA is het ‘money time‘. Zo zal de partij Vlaams een keuze moeten maken tussen een nieuwe Zweedse regering of een ‘Bourgondische’ coalitie met de sp.a. Voor Vlaams Belang wordt een ‘elegante uittocht’ verwacht. Van Rompuy ziet de bui al wat hangen. “Dat John Crombez (sp.a) het risico loopt om in het licht van de camera’s een onderhandelingsmandaat te vragen aan zijn achterban, kan alleen maar betekenen dat De Wever hem erbij wil”, klinkt het. De reden volgens Van Rompuy? “N-VA wil ons afmaken en […] vervangen als volkspartij”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Daarnaast, zo stelt de CD&V-coryfee, zijn de christendemocraten federaal niet nodig indien de N-VA samenwerkt met de PS. “Sp.a komt dan uiteraard handig van pas. Die partij zegt wel dat ze haar lat hoog legt, maar eigenlijk ligt ze plat op de buik. Wat ze voorstelt rond wachtlijsten, openbaar vervoer en klimaat wil iedereen. Alleen als het mathematisch niet anders kan, zullen we er nog bij zijn”, voorspelt de kritische CD&V’er.

Van Rompuy: “Als we dan toch naar de oppositie vliegen, zal dit ons helpen”

Een Bourgondische coalitie heeft, met maar één zetel op overschot, evenwel maar een krappe meerderheid. Daarnaast merkt Bothuyne op dat er de laatste drie legislaturen minstens drie overlopers waren, wat een groot probleem kan vormen voor een Bourgondische coalitie. “Als we dan toch naar de oppositie vliegen, zal dit ons helpen om sterk te staan”, laat Bothuyne tegenover Het Laatste Nieuws optekenen.

Van Rompuy plaatst daar echter vraagtekens bij. Zo konden de christendemocraten tegen paars-groen inhoudelijk geen vuist maken en moest de coalitie zichzelf inhoudelijk vloeren. “Met zo’n Bourgondische coalitie zie ik dezelfde moeilijkheden: alle flanken zijn afgedekt. Het enige verschil met 1999 is dat het geld toen tegen de plinten klotste, terwijl het nu op is. Maar goed, sinds de niet- gefinancierde tax shift van Johan Van Overtveldt weten we hoeveel N-VA echt om begrotingsdiscipline geeft”, aldus Van Rompuy.