Vincent Van Quickenborne, de Open Vld-burgemeester van Kortrijk die vindt dat zijn partij “terug naar rechts” moet, pleit in een interview met Het Laatste Nieuws voor een nieuwe staatshervorming. Pas dan zal er volgens hem een nieuwe federale regering kunnen gevormd worden.

De federale regeringsvorming blijft muurvast zitten. Enkel op deelstatelijk niveau lijkt er momenteel schot in de zaak te komen. In Vlaanderen wordt een heruitgave van de Zweedse coalitie – met N-VA, Open Vld en CD&V – voorbereid en in Wallonië praten de PS en MR over een Waalse regering, al dan niet met Ecolo erbij. Over het federale niveau heerst er echter radiostilte bij informateurs Reynders en Vande Lanotte.

Volgens Open Vld-Kamerlid Vincent Van Quickenborne zal er evenwel geen federale regering kunnen gevormd worden zonder staatshervorming. De burgemeester van Kortrijk ziet overeenkomsten met de impasse van 2011. “We hebben een staatshervorming nodig die alles in de plooit strijkt, en liefst voorgoed”, stelt hij tegenover Het Laatste Nieuws.

Lagere vennootschapsbelasting in Vlaanderen

Het confederaal model van N-VA ziet de Open Vld’er dan weer niet zitten. Hij ziet zijn partij zelfs liever naar de oppositiebanken verhuizen indien de Vlaams-nationalisten deel uitmaken van de volgende federale regering. Welke hervormingen zijn volgens Van Quickenborne dan wel nodig?

“Geef Wallonië de kans om concurrentieel te worden”, stelt hij voor. “Regionaliseer een serie economische en fiscale hefbomen, zoals de vennootschapsbelasting. Wil je bedrijven en jobs aantrekken, verlaag die dan verder dan in Vlaanderen.”

De naam van Van Quickenborne gaat sinds de verkiezingen over de tongen als mogelijke opvolger van voorzitter Gwendolyn Rutten. Daar lijkt hij nu echter op terug te komen. “Ik tob er nog altijd over of ik me kandidaat zou stellen”, klinkt het bij hem. Sterker nog, hij spreekt uitdrukkelijk zijn steun uit voor Egbert Lachaert, die volgens hem “de geknipte voorzitter” zou zijn.