In Kortrijk heeft burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een klacht ingediend wegens laster. Dit nadat Vlaams Belang Kortrijk maandag via Facebook verkondigde dat de burgemeester positief blies tijdens een alcoholcontrole na de voetbalwedstrijd van KV Kortrijk tegen RSC Anderlecht. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Volgens de lokale Vlaams Belang-afdeling zou ‘Quickie’ ook nog eind 2017 zich schuldig hebben gemaakt aan slagen en verwondingen. De liberaal ontkent echter alles. Bij de politiezone Vlas wordt het Facebookbericht evenzeer ontkend.

Ophef in Kortrijk. Vlaams Belang Kortrijk plaatste maandagavond een bericht op Facebook waarin staat te lezen dat Van Quickenborne “zaterdag positief [blies] bij een alcohol- en drugscontrole na de voetbalwedstrijd Kortrijk – Anderlecht. Een zoveelste bericht uit de Kortrijkse doofpot waarover u uiteraard niets leest in de pers.” In huidige tijden een politiek gevoelige beschuldiging, zeker na de hetze rond voormalig Vlaams Parlementsvoorzitter en Dessels burgemeester Kris Van Dijck (N-VA). Van Quickenborne ontkent echter formeel en zal zelfs klacht indienen wegens laster.

VAN QUICKENBORNE BLAAST POSITIEFBurgemeester Kortrijk tekende zaterdag positief bij een alcohol- en drugscontrole na de…

Publiée par Vlaams Belang Kortrijk sur Lundi 19 août 2019

Blies Van Quickenborne positief bij alcoholcontrole? Politie-leiding zegt alvast van niet

“Omdat Van Quickenborne aan het hoofd staat van de politiezone, mag de politie geen alcohol- en drugstest afnemen van de burgemeester”, zo staat verder te lezen in de update van Vlaams Belang Kortrijk. “Een moedige burger hield echter voet bij stuk en eiste dat ook de burgemeester, zoals gewone mensen, een test moet afleggen. Er werd dan maar een ploeg van een andere politiezone opgeroepen om de test af te nemen. Van Quickenborne testte positief op alcohol en/of drugs. De getuige laat nog weten: ‘Hij heeft zijn wagen mogen laten staan en de vrouw van onze ‘burgervader’ is hem komen halen. Zet het maar online, niemand staat boven de wet’.” Volgens Vlaams Belang zouden er verder “ook politiemensen [zijn] die het al bevestigd hebben”, zo citeert Het Laatste Nieuws dinsdag.

Ietwat vreemd, want de politiezone Vlas liet maandagavond weten dat er helemaal geen positieve alcoholtest zou zijn plaatsgevonden. “We ontkennen formeel”, aldus Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone Vlas, evenzeer in Het Laatste Nieuws. “Er is niets van aan.” Wouter Vermeersch, kopman van Vlaams Belang Kortrijk, wilde geen verdere commentaar kwijt aan SCEPTR.

Klacht tegen onbekenden

In ieder geval krijgt de affaire nog een staartje, al zal die mogelijk voor rekening van het Belang zijn in Kortrijk. Van Quickenborne nam immers advocaat Jan Leysen onder de arm en tijdens een persconferentie werd vandaag aangekondigd dat er een klacht voor laster wordt neergelegd bij het parket van Kortrijk. “Met dit broodje-aap-verhaal dat manifest onwaar is, worden de burgemeester, maar ook zijn echtgenote en de politie openbaar in diskrediet gebracht”, zo liet Leysen weten. “Hun eer en reputatie wordt geraakt. Hij is al twintig jaar politicus en niet lichtgeraakt, maar vindt deze persoonlijke aanval te ver gaan. Dit is geen politieke oppositie meer voeren.”

Voorlopig wordt er een klacht tegen onbekenden ingediend omdat Vlaams Belang Kortrijk geen rechtspersoon is, en het niet duidelijk is wie de Facebookpost aanmaakte. In ieder geval houdt Vlaams Belang voet bij stuk, en verwijst de partij op Facebook zelfs naar een ander omstreden gebeurtenis. “Burgemeester Van Quickenborne ontkent de feiten en dreigt met een klacht tegen Vlaams Belang Kortrijk“, klinkt het. “Ook deze feiten werden door Van Quickenborne steeds ontkend”, waarmee men een bericht deelt waarin wordt gesteld dat Van Quickenborne zou betrokken zijn geweest bij slagen en verwondingen op 21 december 2017 en bovendien “zijn positie en inspraak bij de politie als burgemeester misbruikt [zou hebben] om deze vervolgbare feiten tot op vandaag in te dekken”.

Van Quickenborne is het van zijn kant echter “beu me telkens te moeten verdedigen tegen valse beschuldigingen uit de hoek van Vlaams Belang.”

Lees ook:

Kris Van Dijck: “Glaasje te veel is geen criminele daad”