Op sociale media is er veel frustratie te vinden bij Vlaamsgezinden. Bij ontgoochelde Vlaams Belang-kiezers, omdat ze ondanks hun overwinning opnieuw aan de kant worden geschoven, maar ook bij tal van N-VA’ers. Op de Facebookpagina van Theo Francken – de ‘poster boy’ van de rechterflank binnen de N-VA – regent het zo aan negatieve reacties. “Er hebben mij meer boze N-VA’ers gebeld dan journalisten”, zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ook in Terzake. “En er hebben véél journalisten gebeld.” Maandag werd formeel bekend gemaakt door N-VA dat er wordt verdergegaan met CD&V en Open Vld en niet met grote overwinnaar Vlaams Belang.

Op de Facebookpagina van Theo Francken, één van de grootste politieke pagina’s in Vlaanderen na deze van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken en Guy Verhofstadt, is niet iedereen grote fan van de nieuwste N-VA-beslissing. Dat is geen toeval, want Francken was één van de mondigste voorstanders om met Vlaams Belang samen te werken. Tom Van Grieken liet voor de camera’s van de VRT weten dat deze ontevredenheid ook elders te merken valt. “De verliezers Open Vld en CD&V hebben Bart De Wever het mes op de keel gezet. De kiezer gaat niet krijgen waar hij massaal op gestemd heeft.” 

Van Grieken: “Vlaams Belang moet nog sterker en groter worden, zodat we in 2024 incontournable zijn”

En Van Grieken zou die ontevredenheid bij N-VA’ers persoonlijk hebben mogen merken. “Ik heb meer berichten gekregen van N-VA’ers dan van journalisten, en er hebben véél journalisten gebeld”, aldus nog Van Grieken. “Dus we merken dat signaal wel. Er is maar één alternatief: Vlaams Belang moet nog sterker en groter worden, zodat we in 2024 incontournable zijn.”

Volgens Van Grieken had N-VA wel degelijk een alternatief: Het been stijf houden en front vormen met Vlaams Belang. Daar zit een wiskundige logica achter, want hoewel N-VA en Vlaams Belang samen net geen meerderheid konden maken, konden CD&V en Open Vld dat natuurlijk evenmin, tenzij door álle andere partijen erbij te betrekken, inclusief de communistische PVDA. En Open Vld en CD&V hebben altijd een veto tegen de PVDA gesteld.

Francken vindt verloop spijtig: “Het is schandalig dat andere partijen niet met VB wilden praten, het is hun schuld”

Theo Francken reageerde dan weer via Facebook op het nieuws rond de Vlaamse formatie. Opvallend, in zijn Facebookvideo zei hij dat het laten vallen van het Vlaams Belang “tot onze grote spijt” verliep. “Ik vind het schandalig dat er geen bereidheid [was bij alle andere partijen] om met de winnaar van de verkiezingen te praten. Dat ligt niet aan ons, maar aan die partijen.”

Dat is een ander geluid dan wat N-VA-Kamerlid Zuhal Demir eerder liet weten. Demir zei vorige week dat het Belang “zelf verantwoordelijk” zou zijn als het uit de Vlaamse coalitie-boot viel. Ook De Wever zette maandagavond in Terzake de inhoudelijke verschillen met Van Griekens partij nog in de verf.

Omtrent Vlaanderen

Publiée par Theo Francken sur Lundi 12 août 2019