Het Vlaams Belang is ontgoocheld. Afgelopen weekend raakte bekend dat (in)formateur Bart De Wever (N-VA) had gekozen voor het verderzetten van een Zweedse coalitie met CD&V en Open Vld, in plaats van de voet neer te zetten en de andere partijen te verplichten om met Vlaams Belang aan boord te gaan. Vandaag werd dan nog eens bevestigd dat voormalig federaal binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) die Vlaamse regering zal gaan leiden. Bart De Wever “heeft een historische kans gemist”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Standaard.

Vlaams Belang is er nu definitief uitgevallen, al is dat nog niet formeel gecommuniceerd. De Wever heeft echter een knoop doorgehakt afgelopen weekend. Er komt geen Bourgondische coalitie met sp.a, maar een nieuwe Zweedse regering. Die partijen – CD&V, N-VA en Open Vld – kregen evenwel allemaal flinke kloppen afgelopen 26 mei, in tegenstelling tot het rechtse Vlaams Belang dat de verkiezingen overtuigend won.

Van Grieken: “Blijkbaar heeft De Wever twee maanden toneel gespeeld”

“Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien”, zo reageert Van Grieken via De Standaard teleurgesteld. “Maar tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang.”

Volgens Van Grieken was er wel degelijk een alternatief, met Vlaams Belang aan boord. “Nu missen we een historische kans op verandering”, klinkt het nog. “Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers. Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld.”

Een formatie met Vlaams Belang was evenwel wiskundig onmogelijk, gezien Vlaams Belang en N-VA een handvol zetels te weinig hadden voor een meerderheid. Anderzijds was het ook voor de andere partijen onmogelijk om zonder N-VA te besturen, tenzij men de extreemlinkse PVDA zou betrekken – iets wat Open Vld en CD&V steeds geweigerd hebben. De N-VA was dus op die manier in de positie om verregaande eisen te stellen.

Lees ook:

Jambon: “Vlaams Belang heeft duidelijk mandaat gekregen van kiezer”