Bij de ontploffing van een bomauto voor een kankerziekenhuis in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro zijn zeker twintig doden gevallen. Er vielen ook 47 gewonden. Het ziekenhuis zou niet het uiteindelijke doelwit van de bomauto zijn geweest, maar de auto ontplofte na een botsing met een ander voertuig.

De ontploffing vond maandag na middernacht plaats op een weg langs de Nijl, net buiten het Egyptische Nationale Kankerinstituut. Volgens het Egyptische minister van Binnenlandse Zaken reed de bomauto tegen de rijrichting. Daarbij botste de bomauto met drie andere auto’s, wat resulteerde in een ontploffing.

Splintergroepering van Moslimbroederschap

Volgens het ministerie is Hasm, een gewelddadige splintergroepering van de islamistische Moslimbroederschap, verantwoordelijk voor de bomauto. Een lid van de groep zou gearresteerd zijn.

Volgens het Egyptische ministerie van Volksgezondheid werden er 19 doden geteld, evenals “een zak met lichaamsdelen”. De politie van Caïro doorzocht de Nijl voor extra mogelijke slachtoffers die in de rivier gevallen konden zijn.

In een verklaring betuigde de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zijn medeleven met de slachtoffers. “De Egyptische staat is vastbesloten om terreurdaden aan te pakken en te ontwortelen”, klinkt het.