Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, reageert op Twitter kritisch ten aanzien van de poging van Brits premier Boris Johnson (Con.) om het brexit-akkoord te heronderhandelen. Zo willen de harde brexiteers de zogenaamde ‘backstop’ weg. “Wie zich tegen de backstop verzet en geen realistische alternatieven voorstelt, steunt in feite een nieuwe harde grens”, reageert Tusk. 

De zogenaamde backstop-regeling is opnieuw voer voor discussie, hangt het van de Britse regering af. Deze regeling zorgt ervoor dat wanneer de Britten de EU verlaten de situatie twee jaar hetzelfde blijft. Zo blijft er vrij verkeer van personen en goederen. Het gevolg? Er komt geen harde grens nabij Ierland. De pleitbezorgers van de brexit hebben evenwel problemen met deze oplossing. De reden? Ze kunnen niet zelf bepalen wanneer ze uit deze backstop stappen. Verder vrezen de conservatieven dat de EU deze ‘verzekeringspolis’ gaat gebruiken in een toekomstige onderhandeling. De Europeanen zouden zo bijvoorbeeld toegang tot Britse wateren kunnen eisen voor Nederlandse vissers. Gaan de Britten daar niet mee akkoord, dan zouden ze in de backstop belanden.

Voor de harde brexiteers, waaronder Johnson, is het dan ook duidelijk: de backstop moet weg, een boodschap die hij gisteren via een brief opnieuw overbracht aan Tusk. De Europese staatshoofden en regeringsleiders daarentegen blijven de regeling verdedigen. “De backstop is een verzekering om een harde grens op het Ierse eiland te vermijden tenzij en tot wanneer er een alternatief is gevonden”, citeert De Morgen Tusk. “Wie zich tegen de backstop verzet en geen realistische alternatieven voorstelt, steunt in feite een nieuwe harde grens. Zelfs als ze dat niet toegeven”, verwijt de voorzitter van de Europese Raad Johnson impliciet.

Europese Commissie: “Brief bevat geen legale, operationele oplossing”

De Europese Commissie deelt het standpunt van Tusk, zo laat woordvoerster Natasha Bertaud aan De Morgen weten. “De Commissie verwelkomt het engagement van Groot-Brittannië voor een ordelijke exit, maar de brief bevat geen legale, operationele oplossing om de terugkeer van een harde grens op het Ierse eiland te vermijden”, klinkt het. Verder zou Johnson niet verduidelijken “wat de alternatieven zouden kunnen zijn, en in feite erkent hij dat er geen garantie is dat dergelijke alternatieven operationeel zouden zijn tegen het einde van de overgangsperiode”.

Wel blijft de Commissie naar eigen zeggen bereid om “constructief samen te werken binnen het mandaat”. Eerder liet EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier nog weten dat hij van een heronderhandeling niet wou weten. Ook uittredend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet eerder al verstaan dat hij een afvoering van de backstop niet mogelijk acht.

Lees meer:

VK wil vrij verkeer EU-burgers direct afschaffen bij Brexit