De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft een reis naar Denemarken geannuleerd, nadat de Deense premier Mette Frederiksen zijn voorstel om het semi-autonome Deense gebied Groenland te kopen “absurd” noemde.

Het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) aan Denemarken zou volgende maand plaatsvinden. Hij kondigde woensdag echter aan dat hij de reis had afgezegd. Trump had belangstelling getoond om Groenland te kopen. De Deense premier Mette Frederiksen noemde het idee “absurd”.

Staatsbezoek uitgesteld

“Denemarken is een zeer bijzonder land met ongelooflijke mensen, maar op basis van de opmerkingen van premier Mette Frederiksen, dat zij er geen belang bij zou hebben om de aankoop van Groenland te bespreken, zal ik onze ontmoeting die over twee weken gepland staat uitstellen voor een andere keer”, schreef Trump op Twitter.

“Door zo direct te zijn, heeft de minister-president zowel voor de Verenigde Staten als voor Denemarken veel kosten en moeite kunnen besparen. Ik dank haar daarvoor en kijk uit naar een toekomstige herschikking van de agenda”, klinkt het.

Groenland hebben zou “strategisch fijn zijn”

Op een persconferentie herhaalde Frederiksen dat Groenland niet te koop was. “Er is een discussie op gang gebracht over een mogelijke verkoop van Groenland. Het is afgewezen door de Groenlandse premier Kim Kielsen, en ik sta volledig achter die afwijzing”, zei Frederiksen.

Groenland – het grootste eiland ter wereld dat geen continent is – is strategisch erg belangrijk en rijk aan mineralen. Er wonen slechts 50.000 mensen. Trump had gezegd dat het “strategisch […] fijn zou zijn” als Groenland deel zou uitmaken van de Verenigde Staten.