De topman van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemingen), Pieter Timmermans, pleit voor een ‘doorstartregering’ mochten N-VA en PS binnen een maand niet onderhandelen. De reden? “Ons land kan in oktober, november en december niet onbestuurd blijven”, stelt Timmermans tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Iets meer dan drie maanden na de federale verkiezingen bewoog er federaal – op twee ontmoetingen tussen de verschillende partijvoorzitters na – niets. Zicht op onderhandelingen is er – ondanks een nakende brexit, Italiaanse begrotingspolitiek, internationale handelsoorlog en een begroting die aan de Europese Unie moet worden overgemaakt – niet. Het gevolg volgens de VBO-topman? “In deze omstandigheden moet ons land meer dan ooit bestuurd worden”.

Timmermans: “Ons land kan niet onbestuurd blijven”

In principe moeten de twee grootste partijen volgens de werkgeversorganisatie, N-VA en de PS, “de motor van een nieuwe regering” vormen. Lukt dat niet, zijn er geen onderhandelingen binnen de maand, dan moet men aan een plan B werken. “Stel dat er eind september nog geen oplossing is, dan kan ons land in de maanden oktober, november, december niet onbestuurd blijven”, klinkt het.

Concreet zou de regering in lopende zaken extra bevoegdheden kunnen krijgen of zou er een doorstartregering kunnen komen. “Een beperkte ploeg met een beperkt programma voor een beperkte tijd. Maar wel met de nodige bestuurlijke slagkracht”, stelt Timmermans tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Terwijl de ‘doorstartregering’ bestuurt, moeten de partijvoorzitters volgens Timmermans aan een nieuwe regering werken. Zelf wil hij geen namen kleven op wie in de ‘doorstartregering’ moet zitten “maar je moet mensen hebben die een stukje boven de politiek kunnen staan, die ook geen ambitie hebben om nadien posten in te nemen”. “Ze moeten vooral een duidelijke visie hebben dat het land niet onbestuurd kan worden gelaten en zeggen dat ze zo goed mogelijk gaan beslissen, à la guerre comme à la guerre. En dat zijn signalen die de burgers maar ook de ondernemingen verwachten”, stelt Timmermans tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.