Maandagnacht hebben illegale migranten opnieuw geprobeerd om via het Kanaal Groot-Brittannië te bereiken. Dat meldt het Britse Sky News. Alsmaar meer migranten lijken op die manier de oversteek te willen wagen. Brits premier Boris Johnson roept hen op dat niet te proberen. 

De problematiek van transitmigranten (illegalen die geen asiel willen aanvragen in ons land of Frankrijk maar willen doorreizen) sleept al jaren aan. In Belgische en Noord-Franse kustplaatsen ontstaan daardoor massaal veel tentenkampen waarin de transitmigranten verblijven, in de hoop ooit de oversteek te kunnen wagen naar Groot-Brittannië, het beloofde land voor velen onder hen.

Oversteek over Kanaal

Om daarin te slagen, gaan de transitmigranten alsmaar verder. Vroeger probeerden ze in vrachtwagens te klimmen om op die manier mee te kunnen naar Groot-Brittannië, maar vanwege de lage slaagkans zoeken ze nu alternatieven. Velen zouden nu via kleine bootjes willen proberen het Kanaal over te steken. “Al meer dan 1.000 mensen hebben dat geprobeerd”, zei West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé enkele dagen geleden.

Gisterennacht hebben de Britse autoriteiten opnieuw twee bootjes met migranten moeten tegenhouden die illegaal de oversteek wilden wagen naar Groot-Brittannië. Eén bootje telde ruim 20 migranten, het andere vervoerde acht personen. De migranten komen allemaal uit Irak en Iran.

Brits premier Boris Johnson roept migranten nu op om de oversteek over het Kanaal niet te wagen. “Je denkt misschien dat het weer prima is, maar het is heel gevaarlijk”, aldus Boris Johnson. “En het tweede punt is: we sturen je terug.”