Het parket van Halle-Vilvoorde grijpt haar kans. Zaterdagnacht konden drie inbrekers ontkomen in Beersel. Maar de 19-jarige Francisco Da Silva, in wiens straat de inbraak plaatsvond, riskeert nu voor de rechter te moeten verschijnen wegens poging tot moord en verboden wapenbezit. Hij werd in verdenking gesteld nadat hij de inbrekers achtervolgde, en op een van hen inreed toen die plots stopten. “Ik reed in paniek tegen hun wagen omdat een van hen misschien naar een wapen wilde grijpen”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. Het parket wil de jongeling nu gestraft zien, want hij had ook een wapenstok en mes bij.

Da Silva’s familie werd rond 00u30 zaterdagnacht gewekt door onhandige inbrekers. Drie boeven probeerden zaken uit een bestelwagen te stelen. “Blijkbaar hebben ze eerst nog rustig tegen mijn bestelwagen geplast”, zegt eigenaar Dave. “Al twee keer hebben ze een bestelwagen van mij leeggeroofd. Toen ik het tumult hoorde, dacht ik niet dat er iets erg aan de hand was, maar ik hoorde geroep en gescheld. Dan ben ik gaan kijken, maar iedereen was al weg.” 

“Toen ze in hun wagen met Franse nummerplaat sprongen, heb ik meteen de achtervolging ingezet”

Het criminele trio had twee ramen ingeslagen van de bestelwagen om dingen te kunnen stelen, maar één van de boeven moet daarbij per ongeluk de claxon hebben ingeduwd. De toeter wekte de hond van Francisco en zijn ouders, Mario Bento en Renata Da Silva. Die laatste zag twee mannen bezig bij de bestelwagen en wekte haar man. Voor ze het goed en wel doorhad, stormde haar zoon blootsvoets en met louter een pyjamabroek aan naar buiten. “Toen ik buitenkwam, liep de laatste dader richting de vluchtwagen”, zo getuigt de tiener. “Ik zat hem achterna. Toen ze in hun rode Volkswagen met Franse nummerplaten sprongen, ben ik naar mijn auto gelopen en zette ik de achtervolging in.”

Maar “ze hielden halt en twee mannen liepen weg”, zo gaat Francisco verder in Het Laatste Nieuws. “De derde liep naar de achterkant van de wagen, in mijn richting. Had hij een wapen vast? Ging hij een wapen in de koffer nemen? Ik schoot in paniek en duwde het gaspedaal in. Ik botste tegen hun wagen die vervolgens weggeslingerd werd en zo de derde dader raakte. Die sloeg dan ook te voet op de vlucht.”

Parket: “Francisco heeft bewust een van de vluchtende mannen aangereden”

De drie inbrekers blijven voorlopig voortvluchtig, maar bij het parket blijven ze niet bij de pakken zitten. Met Francisco hebben ze immers al een nieuw doelwit. “Eerst volgde een aanrijding tussen beide wagens en vervolgens heeft hij bewust een van de vluchtende mannen aangereden”, zo verantwoordt parket-woordvoerder Gilles Blondeau de inverdenkingstelling. “Hij was ook in het bezit van een wapenstok en een mes. Hij werd voor de onderzoeksrechter geleid voor poging tot moord en verboden wapenbezit.”

Er wordt wel aangifte gedaan bij de politie, maar daar hoor je achteraf niks meer van.

“Ik begrijp het allemaal wel”, zo citeert Het Laatste Nieuws buurtbewoner Georges nochtans over Francisco’s handelingen. Georges is samen met Dave – de eigenaar van de bestelwagen – nog tot 04u00 blijven rondrijden om de daders te proberen zoeken. “In twee jaar tijd gebeurden hier in dit stuk van de straat al tien inbraken en pogingen, zowel in auto’s als in woningen. […] Iedereen is het hier beu. Er wordt wel aangifte gedaan bij de politie, maar daar hoor je achteraf niks meer van. […] Voor mij handelde de buurjongen ook gewoon uit zelfverdediging.”