In een gevangenis in het Nederlandse Vught mochten gevangenen op de terroristenafdeling gewelddadige schietgames spelen in hun cel. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf. Eerder bleek ook al dat er jihadistische boeken beschikbaar waren voor de terreurgevangenen. 

Het is niet de eerste keer dat de gevangenis in het zuid-Nederlandse Vught het nieuw haalt, integendeel. Enkele weken geleden bijvoorbeeld kwam de gevangenis in een slecht daglicht te staan toen een groepje gevangenen minutenlang “Allahu Akbar” schreeuwde tijdens een herdenkingsplechtigheid voor gesneuvelden van Wereldoorlog II.

Dat er bij de gevangenen, en zeker bij de terreurgevangenen, nog een grote sympathie heerst voor Islamitische Staat is niet nieuw. Eerder bleek immers ook al dat er in de gevangenis tientallen jihadistische en andere extremistische boeken rondgingen onder de gevangenen. Deze boeken werden overigens zelfs gewoon ter beschikking gesteld door de gevangenis zelf, maar na de ontstane heisa werden ze weggenomen.

Terreurgevangenen krijgen IS-spellen

Dit alles maakt het des te opmerkelijker dat de gevangenis ervoor zorgde dat de gevangenen, ook die op terroristenafdeling, gewelddadige schietgames konden spelen in hun cel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse krant De Telegraaf. Het gaat onder meer om Grand Theft Auto, Call of Duty, Brothers in Arms en Halo. Allemaal spellen die ook gebruikt worden door Islamitische Staat bij de rekrutering van strijders.

De Dienst Justitiële Inrichtingen voerde een inspectie uit nadat het nieuws bekend raakte en bevestigt dat die games inderdaad gespeeld werden door terreurgevangenen. Inmiddels zouden de games afgenomen zijn. “Games waarin geweld voorkomt, achten wij niet wenselijk voor de doelgroep”, zegt een woordvoerder namens de Dienst Justitiële Inrichtingen. “Er is daarom nog eens gekeken naar de aanwezige spellen.”