Wie getatoeëerd is en in Iran een rijbewijs wil halen, zal eerst moeten slagen voor een psychologische test. Dat schrijft het persbureau DPA. Want “de tattoo is een een soort van zelfverwonding en mensen die dat doen, kunnen aan psychische stoornissen lijden”, zo liet een politiewoordvoerder weten via het Iraanse staatspersagentschap IRNA.

Iran is een islamitische semi-theocratie. Het land kent een zekere democratie en een verkozen parlement, maar de ayatollah’s, sjiitische geestelijke leiders, hebben er meestal het laatste woord. Tattoo’s werden en worden er dan ook gezien als “tekenen van Westerse culturele invasie” die de islamitische cultuur in gevaar brengt. Tatoeages laten zetten worden thans dus ook gezien als een mentale stoornis.

‘Westerse culturele invasie’ komt Iran via het internet binnen

Dat veel Iraanse jongeren in recentere tijden tattoo‘s laten zetten is dan ook een doorn in het oog van het Iraanse establishment. Tattoo-zaakvoerders worden dan ook geregeld opgepakt. Een celstraf, boetes of zweepslagen staan hen dan te wachten. In sommige plaatsen, zoals zwembaden, staan zelfs verbodstekens opgesteld die duidelijk maken dat mensen met tatoeages niet welkom zijn.

Toch blijft de vraag hoog, waardoor tattoo-zetters blijven hun risicovolle ondernemingen verderzetten. “Het internet was een belangrijke factor. Mensen zagen het op sociale media en besloten dat ze het ook wilden”, zo vertelt één tattoozaakvoerder in een reportage van The Guardian eerder dit jaar. “Mijn klanten zeggen dat tattoos hen meer als zichzelf laten voelen. Ze voelen zich mooier en sterker. Een man voelt zich krachtiger wanneer hij een draak op zijn rug heeft getatoeëerd”.

Eerder vorig jaar opteerde toenmalig Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) er ook voor om tattoo’s bij de politie te laten verbieden, of tenminste te laten verbergen.

Lees ook:

Jambon wil zichtbare tattoos bij agenten verbieden