Aanvankelijk werd bericht dat de man, die vorige week een Duits-Kazakse man voor de ogen van zijn dochter doodsloeg met een samoeraizwaard, een Syrische vluchteling zou zijn. Nu blijkt echter dat de man een Jordaniër was die een Syrisch paspoort liet vervalsen. Mogelijk vermoordde hij zijn slachtoffer omdat hij hem had aangegeven voor asielfraude.

De feiten kwamen aan het licht toen Issa M. tijdens het verhoor dat vlak na de moord plaatsvond om de Jordaanse ambassade vroeg. In februari van 2015 kwam Issa in Duitsland aan. Daarvoor had de Jordaniër een Syrisch paspoort laten vervalsen in Turkije. Vervolgens stak hij per boot de zee over naar Griekenland. Gedurende de periode dat hij in Duitsland woonde ontving hij ook uitkeringen.

Aangegeven voor asielfraude door slachtoffer

In Duitsland zou de Jordaniër een Duits-Arabische vrouw ontmoet hebben, met wie hij volgens de islamitische wet trouwde. De vrouw zou echter reeds getrouwd zijn en Issa bedrogen hebben. Toen dat aan het licht kwam zou hij haar in elkaar geslagen hebben.

Vervolgens verhuisde hij naar Stuttgart verhuisd zijn, waar hij zijn uiteindelijke slachtoffer, de Duits-Kazakse Wilhelm L., zou ontmoeten. De mannen woonden in een gedeelde flat. Het boterde echter niet tussen de twee. Uiteindelijk werd Issa gedwongen de flat te verlaten. Volgens een voormalige kamergenoot had Wilhem Issa aangegeven voor asielfraude.

Issa zou zijn broer in Jordanië verteld hebben dat Wilhelm zijn leven tot een hel gemaakt had. Hij zou nu op zijn beurt zijn leven tot een hel maken, klonk het. Vorige week werd Wilhelm afgeslacht in het bijzijn van zijn elfjarige dochter. Ondertussen zou Issa geroepen hebben: “Wat heb je naar Berlijn gestuurd?”