Radiopresentator Sven Ornelis had het gisteren bij een gedeelte van de Twittergebruikers verkorven. De reden? In een tweet verklaarde hij (soms) klaar” te zijn voor de splitsing van België. Wat leveren de Walen ons in feite nog op?”, vroeg hij zich af. Vooral dat laatste schoot verschillende Belgischgezinde Twittergebruikers in het verkeerde keelgat. Dit is een pure hatespeech en stigmatisering van de Waalse bevolkingsgroep in België. Stigmatisering van onze landgenoten!”, klonk het onder meer.

Het Twitter-relletje begon met een onschuldige tweet van de radiopresentator over de voordracht van Didier Reynders als Europees Commissaris. “Een regering in lopende zaken zonder meerderheid in beide landshelften die zomaar een Europees Commissaris […] durft [aan] te stellen… pfff. Bewijst dat niet dat dit land geen zin meer heeft? Of toch steeds minder?” vroeg hij zich af. Later, nadat een gebruiker Ornelis had gevraagd of hij voor de splitsing van België was, stelde de radiopresentator er (soms) klaar voor” te zijn. “Wat leveren de Walen ons in feite nog op?”, vroeg hij.

Vooral die laatste vraag veroorzaakte een storm aan kritiek. Gaande van inhoudelijke commentaar – zo schreef een gebruiker dat er in elk land van Europa transfers bestaan – tot de betere scheldproza. Een andere Twittergebruiker vond de vraag van Ornelis zelfs pure hatespeech en stigmatisering van de Waalse bevolkingsgroep in België”. Langs de andere kant: er waren ook verschillende Twittergebruikers die de radiopresentator volgden. “Terechte vraag van Sven”, stelde ondernemer Rudi De Kerpel. “Als je na 30 jaar a rato van 10 miljard per jaar transfers krijgt en je bent nog altijd het zwarte schaap van de unie dan klopt er iets niet. Limburg verloor eerst zijn steenkool en dan zijn auto-industrie en is nu een sterke regio. Of mag dat vergelijken ook niet?”, aldus de Vlaamsgezinde ondernemer.

Ornelis: Doe eens rustig”

Ornelis zelf stoorde zich klaarblijkelijk aan de Twitterstorm. Een reply op één iemand uitvergroten? Neen, niet alle Walen zijn lui! Jezus… dat bedoel ik toch niet. Mag ik ook nog een mening hebben. En ik ben niet extreem rechts. En niet racist! Doe eens rustig…”, klonk het.

Daarnaast ergerde de radiopresentator zich aan de ‘nazi-verwijten’. “Ik verloor twee grootooms in de oorlog, de verhalen van mijn meme Maria kleven aan mijn ribben voor altijd. Mijn bezoek aan Auschwitz heeft dagen pijn gedaan. Noem me alles. Simpel. Dom. Maar noem mij nooit nooit Nazi. Je raakt me in mijn ziel. Ik ben een democraat. Ik zoek vrijheid”, aldus de Ornelis.