Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Terwijl verschillende toppers – zoals huidig voorzitter John Crombez, Mohamed Ridouani en Vlaams fractieleider Conner Rousseau – hun kandidatuur nog in beraad houden, lanceert Hannes De Reu vandaag zijn kandidatuur. Voor hem moet het anders. “Als we terugkijken, is [Crombez] niet de juiste persoon geweest. We hebben iemand nodig met een visie die kan begeesteren. Helaas heeft John dat niet”, laat De Reu tegenover De Morgen weten.

De Reu is 33 jaar en stond nog nooit op een lijst. Wel was hij achter de schermen actief voor de socialisten. Zo werkte hij op het kabinet van Johan Vande Lanotte, organiseerde hij de campagne van John Crombez en was hij later bij de partij directeur ‘beweging en netwerk’. Hoewel hij tot de ‘inner circle’ van Crombez behoorde, werd hij omwille van onenigheid ontslagen tijdens de voorbereiding van de campagne van 2018, zo weet BELGA.

Crombez? “Niet de juiste persoon geweest”

Volgens De Reu hebben de socialisten een “nieuw profiel nodig”. “Ik stel me kandidaat omdat ik verandering wil ten opzichte van de afgelopen vijf jaar. John reed een zeer goed parcours als staatssecretaris. Het geloof was er dat hij met dat profiel als voorzitter zou kunnen schitteren. Als we terugkijken, is hij niet de juiste persoon geweest. We hebben iemand nodig met een visie die kan begeesteren. Helaas heeft John dat niet”, laat hij tegenover De Morgen optekenen.

Met de huidige score – zo’n tien procent – kunnen de socialisten volgens De Reu “niet tevreden […] zijn”. “Je merkt vandaag dat de trots bij heel veel leden weg is. Het beste bewijs is hoeveel afdelingen – ook in de stad van de voorzitter – niet eens meer onder de partijnaam naar buiten durven te komen”, klinkt het kritisch.

De Reu zal waarschijnlijk niet de enige kandidaat zijn om Crombez op te volgen. Zo houden Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani en Vlaams fractieleider Conner Rousseau hun antwoord nog in beraad. Of hij kandidaat is, daar wil Ridouani “vandaag geen uitspraken over doen”. “Zoals ik eerder zei: ik ben geen vragende partij. Ik heb mijn droomjob al, namelijk burgemeester van Leuven”, citeert BELGA de populaire Leuvense socialist. Naast Ridouani en Rousseau bestaat nog steeds de kans dat Crombez zichzelf wil opvolgen.