Een Amerikaanse moeder is het hoederecht verloren over haar kleuterdochter na een uitspraak van een Saoedische rechtbank vorige maand. De vader van Zaina (4) is een autochtone Saoedi, en de overheid van Saoedi-Arabië heeft beslist dat de Amerikaanse moeder ‘te Westers’ is om het hoederecht uit te oefenen. Dat brengt CNN.

Bethany Vierra (32), een yoga-leerkracht en studente, trok in 2011 naar Saoedi-Arabië om les te geven aan een universiteit. Daar leerde ze de vader van haar latere dochter kennen. De twee kregen een kind, de thans vierjarige Zaina, maar zouden niet veel later scheiden. Bethany wilde het hoederecht, maar de rechtbank in het islamitische land bepaalde dat Vierra geen goeie moeder zou zijn, wegens ‘niet islamitisch genoeg en te westers’.

Amerikaanse moeder ondervindt aan den lijve hoe vrouwen in Saoedi-Arabië en sharia-recht behandeld worden

“De moeder is nieuw in de islam, en een vreemdeling in dit land, en blijft de gewoontes en tradities van haar verleden omarmen”, zo liet rechter Abdul-Ellah ibn Mohammed al-Tuwaijri weten tijdens zijn verdict. “We moeten voorkomen dat [Zaina] wordt blootgesteld aan deze gebruiken en tradities, in het bijzonder op deze jonge leeftijd.”

Als bewijs gebruikte de rechtbank onder meer updates op de sociale media van Vierra. Bij de bezwarende elementen gebruikte de rechtbank onder meer de aanwezigheid van Vierra op ‘Burning Man’. Volgens de Saoedische bewijsvoering is dat “het raarste festival op aarde”, alwaar bezoekers “verschijnen in gekke kledij, de ganse nacht dansend wakker blijven terwijl men omringd wordt door mensen die niets dragen behalve schoenen gemaakt van bont, of drugs drinken (sic) of koude drankjes.” Dat Vierra aanhaalde dat haar ex-man in feite ongeschikt was om voogd te zijn, omdat hij abusief zou zijn en drugs zou gebruiken, werd niet zwaarwichtig genoeg bevonden.

Amerikaans BuZa-departement wil niet reageren op de zaak

De uitspraak zorgde voor flink wat ophef, niet in het minst in de Verenigde Staten. “Dit zijn allemaal mannelijke rechters die meer onderlegd zijn in de sharia dan de belangen van het kind”, zo becommentarieerde Rothna Begum, onderzoeker inzake vrouwenrechten bij Human Rights Watch, de gang van zaken via CNN. Het Amerikaanse departement van Buitenlandse Zaken liet weten op de hoogte te zijn van de affaire, maar wilde niet reageren “omwille van privacy-bekommernissen.”

Saoedi-Arabië is een streng islamitisch land waarin de ultraconservatieve wahabisme-stroming dominant is en de sharia de wet uitmaakt. In dat verband is het land dan ook notoir inzake de ongelijke berechtiging van vrouwen. Vrouwen hebben er pas sinds 2015 (lokaal) stemrecht en het is pas na een jarenlang campagne dat vrouwen recent ook met de wagen kunnen rijden in het Arabische koninkrijk. Pas later dit jaar zullen vrouwen er in staat zijn om er zonder de toestemming van een mannelijke “voogd” een paspoort te hanteren.