De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega) zei dat Italiaanse regering met de Vijfsterrenbeweging onwerkbaar was geworden. Hij vraagt om nieuwe verkiezingen. Het boterde al een tijd niet meer in de Italiaanse regering.

“Italianen hebben zekerheid nodig en een regering die dingen doet, niet een ‘Meneer Nee'”, zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini (Lega). “Wij willen geen extra zetels of ministers, noch een herschikking of technocratische bestuur. Na deze regering die zoveel goede dingen heeft gedaan, rest er maar één ding: verkiezingen.”  

“Erkennen dat er geen meerderheid meer is”

Salvini vraagt de de Italiaanse premier Giuseppe Conte om het parlement bijeen te roepen om “te erkennen dat er geen meerderheid meer is, zoals blijkt uit de stemming en de herhaalde beledigingen tegen mij”.

Donderdag had Conte afzonderlijke gesprekken met Salvini en de Italiaanse president Sergio Mattarella. Conte reageerde op Salvini door te zeggen dat “het niet aan hem is om de stappen van de politieke crisis te dicteren”. Hij nodigde Salvini uit om zijn redenen “aan het land uit te leggen en te rechtvaardigen aan de kiezers, die in de mogelijkheid van verandering geloofden”.

Lega op 40% in de peilingen

Het boterde al lang niet meer tussen de twee coalitiepartners. Woensdag verwierp het Italiaanse parlement een motie van de Vijfsterrenbeweging (M5S) om een hogesnelheidstrein tussen Italië en Frankrijk te blokkeren. Het verzet tegen de spoorlijn is een stokpaardje van M5S, maar de Lega stemde tegen. Ook vroeg Salvini om het ontslag van transportminister Danilo Toninelli (M5S).

Intussen staat de partij van Salvini op 40% in de opiniepeilingen. Als de Lega dat resultaat weet te verzilveren in verkiezingen, dan zou de partij mogelijk zonder coalitiepartner kunnen regeren. Het gerucht deed al langer de ronde dat Salvini de regering wilde laten vallen.