Volgens Lega-leider Matteo Salvini werd de nieuwe Italiaanse regering “in Brussel” gevormd om zich van hem “te ontdoen”. Ook kondigt de voormalige vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken in oktober een betoging in Rome aan.

Matteo Salvini, leider van de rechtsnationalistische Lega en voormalig vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, reageerde donderdag op de bekendmaking dat Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico (PD) een regering zullen vormen. Daarmee komen er voorlopig geen nieuwe verkiezingen en wordt Salvini buitenspel gezet.

“Regering geboren in Brussel om zich te ontdoen van ballenbreker Salvini”

Volgens de Lega-leider was de nieuwe regering “niet in Rome geboren voor de toekomst van scholen, de ondernemingen, de kleuterscholen, maar in Brussel geboren om zich te ontdoen van de ballenbreker Salvini”.

“Vandaag spreekt de Duitse eurocommissaris [voor begroting Günther] Oettinger toevallig en zegt dat Brussel bereid is alles te doen om deze regering te helpen geboren te worden en te belonen”, aldus Salvini. “Zij die ons altijd tot de orde riepen over de pensioenhervorming en andere zaken.” De vorige Italiaanse coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging lag vaak overhoop met Brussel over de Italiaanse begroting.

Betoging in Rome

Salvini deed ook een ironische uithaal naar de Italiaanse premier Giuseppe Conte, die zich in 2018 had voorgesteld als “pleitbezorger van het volk”. Nu was Conte “het eerste lid van de PD”, aldus Salvini. De nieuwe regering was er volgens hem “een van zetels en postjes”. Hij waarschuwde de nieuwe regering ook dat ze niet aan zijn veiligheids- of migratiewetgeving mogen raken.

De Lega-leider kondigde ook een grote betoging in Rome aan tegen de nieuwe regering. “19 oktober wordt een grote dag van Italiaanse trots, de trots van de hardwerkende meerderheid […] die een regering wil die niet ‘s nachts in Parijs of Brussel geboren wordt”, aldus Salvini.