In Italië zullen de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse Partito Democratico (PD) een regering vormen, ondanks jaren van bitse strijd. Daarmee wordt Matteo Salvini (Lega), die op nieuwe verkiezingen aanstuurde, buitenspel gezet. Premier Giuseppe Conte kan dus gewoon aanblijven.

Matteo Salvini (Lega) – toen nog vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken – trok enkele weken geleden de stekker uit de Italiaanse regering. Het boterde al langer niet meer tussen zijn rechts-nationalistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S). De Lega deed het ondertussen bijzonder goed in de peilingen, terwijl M5S achteruitging. Salvini wilde die situatie verzilveren en stuurde aan op nieuwe verkiezingen.

Conte blijft premier

Die hoop werd gisteren de grond in geboord, nadat vicepremier Luigi Di Maio (M5S) aankondigde dat zijn partij een akkoord had gesloten met de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van voormalig premier Matteo Renzi. Premier Giuseppe Conte zou dus gewoon kunnen aanblijven met steun van M5S en de PD. De Italiaanse president Sergio Mattarella – van PD-signatuur – zal Conte vandaag ontvangen.

De twee partijen moeten nog een regeerakkoord sluiten en ministers aanduiden. Volgens PD-leider Nicola Zingaretti zal de nieuwe regering “herverdelend en groen” zijn op economisch vlak. “Wij houden van Italië en we vinden het de moeite waard om deze ervaring te proberen”, klinkt het.

Salvini had het ondertussen over “de verbijstering van miljoenen Italianen over het ongelukkige theater van de stoelendans die al dagen aan de gang is”. Hij voorspelt dat ook deze regering zal vallen. “het enige wat ze gemeen hebben is haat tegen de Lega”, klinkt het. “Ze vechten al voor ze regeren, we kunnen beter meteen naar de stembus.”