Driemaal is voor Didier Reynders (MR) scheepsrecht. Nadat hij al twee Europese topjobs misliep – zo werd bij de vorming van de regering-Michel geen Eurocommissaris en moest hij een kruis maken over het voorzitterschap van de Raad van Europa – heeft Reynders nu ‘prijs’, zo raakte zaterdagavond bekend. De Franstalige liberaal werd namelijk door de ontslagnemende regering voorgedragen als kandidaat-Eurocommissaris.

Didier Reynders en supranationale topjobs was vooralsnog geen succesvol huwelijk. Zo liep de liberaal al twee benoemingen mis. Eerder, bij de vorming van de regering-Michel, werd niet Reynders maar Marianne Thyssen (CD&V) Eurocommissaris en dit jaar werd Marija Pejcinovic Buric in plaats van de ambitieuze liberaal voorzitter van de Raad van Europa.

Driemaal werd evenwel scheepsrecht. Zo maakte premier Charles Michel bekend dat Reynders naar ‘Europa’ mag. Opmerkelijk: de regering beschikt niet over (nog maar het begin van) een meerderheid in de Kamer. “Deze aanstelling als Belgische kandidaat voor de functie van Europees commissaris is conform met het concept van lopende zaken, omdat ze absoluut noodzakelijk is voor de belangen van de staat en gelet op de dringendheid van de zaak”, citeert BELGA Michel.

Verder heeft de ontslagnemende premier naar eigen zeggen overleg gehad met “de in de Kamer van volksvertegenwoordigers door een erkende fractie vertegenwoordigde democratische politieke partijen”. 

Federale leegloop

Gaat het Europees Parlement akkoord met de nominatie van onder meer Reynders, dan neemt hij dit najaar zijn nieuwe job op. Het gevolg? Er zal – opnieuw – een nieuwe minister moeten aantreden. Reynders is op die manier al de derde vicepremier die vertrekt. Eerder namen Kris Peeters (CD&V) en Jan Jambon (N-VA) al afscheid. Ook premier Michel vertrekt na het einde van het mandaat van huidig voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk.