De Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper (Rep.), heeft dinsdag aangekondigd dat de VS elke (nieuwe) unilaterale actie vanwege Turkije zal voorkomen om Koerdisch Noord-Syrië binnen te vallen. Dat brengt persbureau AP. Eind vorige maand kondigde Turks president Recep Erdogan (AKP) aan dat Turkije vastberaden was om de “terreurcorridor” in het noorden van Syrië in stukken te vernietigen”. Die zogenaamde terreurcorridor bestaat uit de (voornamelijk) Koerdische SDF-milities die grote stukken van Noord-Syrië controleren en een cruciale rol speelden en spelen tegen de islamistische terreurgroep IS.

Een nieuwe Turkse aanval in het Koerdisch gedeelte van Syrië zit er mogelijk opnieuw aan te komen. Erdogan dreigde hiermee een tiental dagen geleden. Amerikaanse en Turkse militaire onderhandelaars hebben in de Turkse hoofdstad Ankara ontmoet om een akkoord te bemiddelen en een nieuwe invasie te voorkomen, maar defensieminister Esper trok vandaag een lijn in het zand.

Trump-regering waarschuwt Turkije, maar kon vorige invasie ook niet voorkomen

“Wat we gaan doen is unilaterale incursies voorkomen die, opnieuw, de gemeenschappelijke belangen van de VS, Turkije en de SDF (de vooral Koerdische, maar ook Arabische milities die steun krijgen van de VS, red.) inzake noordelijk Syrië kunnen schaden”, zo zei Esper aan reporters van AP in Japan. De minister zei verder dat de VS een akkoord probeert uit te werken. “Ik ben optimistisch [en geloof] dat we er zullen geraken.” Verdere details werden echter niet meegegeven.

Honderden Amerikaanse troepen zijn gestationeerd ten oosten van de Eufraat in Noord-Syrië, ter ondersteuning van de SDF-milities. Als er gevechten uitbreken tussen Turkije en de SDF kunnen deze troepen geperst zitten tussen de twee zijden. Het is vooral de YPG, een uiterst linkse Koerdische groepering en een belangrijk onderdeel van de SDF, die een doorn in het Turkse oog is. Anderzijds vreest Amerika dat als de SDF aangevallen wordt, IS opnieuw meer bewegingsruimte zou krijgen en de reeds gevangen IS-strijders vrij zouden kunnen komen.

In 2018 begon het Turkse leger met ‘Operatie Olijftak’ in de Syrische Afrin-regio. Turkije zette dit offensief in met hevige artilleriebombardementen en luchtaanvallen op de Syrisch-Koerdische YPG-milities. Thans is het meeste van de regio in Turkse of Turksgezinde handen. Trump en de VS waren toen ook niet tevreden met de Turkse militaire acties, maar konden een escalatie niet voorkomen.